Zelenskiy: Hayalim THY seviyesinde devlete ait modern bir havayolu firması yaratmak (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, seçimlerin yıldönümünde Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan bir röportajda, devletin Türk Hava Yolları düzeyinde bir Ukrayna havayolu şirketinin yaratılmasını finanse etmeye hazır olduğunu söyledi.

“Türk Hava Yolları, Singapur Hava Yolları düzeyinde devlete ait modern bir havayolu yaratmak benim hayalim. Devlet, ulusal bir devlet hava taşıyıcısı inşa etmeye, bunun için para tahsis etmeye hazır.” dedi.

Ona göre, yeni hava taşıyıcısı, yeni işler yaratacak ve devlete ait kuruluş olanAntonov’dan uçak temini yapacak.

Zelenskiy “Büyük bir işletme. Çok sayıda iş. Son yıllarda tek bir uçak yapılmamıştır. Uçaklarımızın neden iç hat uçuşlarında uçmadığını anlamıyorum. AN’lerimiz nerede? Onlarla anlaştık. Şimdi bir program geliştiriyoruz ve yapacağız.” diye ekledi.

Röportajın 28. dakikasında bu konudan bahseden Zelenskiy, SSCB’nin çöküşünden sonra, devlet havayolu Ukrayna Havayolları’nın Borispol Birleşik Havacılık Kadrosu temelinde yeniden konuşlandırıldığını. Daha sonra, özel sermayenin de katılımıyla AeroSvit ve Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın (UIA) ortaya çıktığını belirtti.

Ukrayna Havayolları 2004 yılında mali sorunlar nedeniyle uçuşları durdurdu, Aerosvit ise 2012 sonunda iflas işlemlerine başladı.

Devlet Mülkiyet Fonu, 2011 yılında UIA’nın % 61.58 oranındaki çoğunluk hissesini sattı. Havayolunun yeni sahipleri, AeroSvit Aron Mayberg ve Igor Kolomoyskiy’nin ile ilişkili yapılardır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com