Zelenskiy halka seslendi: Karantinada yumuşama ve sağlık reformunun ikinci aşaması (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy akşam saatlerinde halka seslenerek karantina tedbirlerinde gevşeme ve sağlık reformunun ikinci aşaması hakkında konuştu. Zelenskiy’nin konuşmasını Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Sevgili Ukraynalılar!

Geleneksel olarak, konuşmanın başlangıcında herkese iyi günler dilerim.

Ve bugün, ek olarak, herkese sağlık diliyorum. Biraz daha sabır. Güvenli bir ortam oluşana kadar karantinaya sabır.

Karantina önlemleri almayan veya bunları yumuşatan hale getiren ülkelerin istatistiklerine bir göz atın. Sonuç her gün binlerce ölüm ve on binlerce hasta.

Evet, karantinanın ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi var. Ekonomik kayıplar acı vericidir. Ancak her gün yüksek miktarda yeni hastalık ve ölümlerden kaynaklanan kayıplar ise felakettir. Araştırmaya göre, karantinanın tamamen ortadan kaldırılmasının şok edici sonuçları olacaktır. Eğer yarın olağan yaşam ritmine dönsek, yıl sonuna kadar potansiyel olarak 120.000 ölüm oluyor. Bu nedenle karantina gevşetmesi daha erken olamaz. Bu aşamalı olarak kaldırılacak ve ilk hafifletme 11 Mayıs’ta gerçekleşecek. Parklar, meydanlar, güzellik salonları, kafeler ve restoranların yazlık bölümleri açılacak.

Güncel istatistikler şu anda bize gelecek için umut veriyor. Ancak, durum farklı olabilirdi. 200 değil 200 bin hasta olabilirdi. Kritik senaryonun gerçekleşmesinin iki nedeni vardır. Birincisi, zamanında alınan önlemlerdir. Zor bir süreç oldu, ama geldiğimiz noktanın gösterdiği gibi, doğrudur. İkinci sebep Ukraynalı doktorlarımızın erdemidir. Profesyonellikleri, cesaretleri ve ileri koronavirüs kontrolüne olan bağlılıkları. Bugün, COVID-19 teması tüm dünyaya yayıldı, ancak aynı zamanda sağlık alanındaki küresel durumumuzu unutamayız. Çünkü bugün doktorlarımız saldırı altında.

Facebook, instagram ve masaüstüm, ülkemizin her yerinden sağlık ekiplerinden gelen mesajlarla dolu. Hepsi sağlık reformunun ikinci aşamasıyla ilgilidir. Genellikle doktorlarımızdan yardım isteriz. Bugün doktorlarımız yardım istiyor.

Başkanlığın ilk günlerinden beri kesinlikle birbirine karşıt çok fazla bilgiler alıyorum. Bazıları reformun her derde deva olduğunu savunurken, diğerleri ölüm olduğunu söylüyor.

Tarafsız ve nesnel bir değerlendirmeye ihtiyacımız vardı. Oturduğu yerden konuşan uzmanlarla değil, sahadaki yerel doktorlar. Ülkemizin akademisyen, profesör ve seçkin doktorlarından oluşan bir çalışma grubu oluşturduk. Sağlık bakanlığı ile birlikte durumu analiz ettiler. Gerçek şu ki, reformun hem büyük artıları, hem de eksileri var.

Misyonumuz tüm pozitifleri elde ederek hataları derhal düzeltmektir.

Özellikle, yeni finansman mekanizması Ukrayna genelinde yaklaşık 50.000 doktor ve 332 hastaneyi rahatlatabilir. Neredeyse bin hastane geçen yıla göre çok daha az para alacak. Acil tıbbi bakım, multidisipliner hastaneler, kanser merkezleri, gazi hastaneleri, çoğu çocuk hastanesi, psikiyatri ve tüberküloz hizmetleri tehdit altında. Bütün bunlar bir takım soruları gündeme getiriyor. Doktorlar neden diğer insanların hayatlarını kurtarmak yerine, kendilerinin hayatta kalmalarını düşünmeye zorlanıyor? Neden tarifeler, süreci derinlemesine anlamayaan yetkililer yetkililer tarafından hazırlandı? Bir acil durum çağrısı nasıl oluyorsa sizlere 75 dolara mal oluyor?

İnme ve kalp krizi için ödenen miktar neden gerçek maliyetin en az iki katıdır?

Yeni mekanizma kapsamında bazı hastanelere yeterli para ayrılırken, bazılarının kapısına kilit vurulacak ve bir yazı asılacak: Kapalıyız. Bekle. İyi şanslar.!

Bölgesel Çocuk Hastaneleri yaklaşık 200 milyon UAH daha düşük performans göstermektedir.

Çoğu tüberküloz hastanesi ve dispanseri ise kapanma eşiğinde.

Tüm bunlara izin veremem. Ambulans ekiplerinin azaltılmasına izin veremem. Ve Pazartesi günü hasta olan kişiye ambulansın salı günü ulaştığı durumlar var. Veya Sumi bölgesinde ikamet ediyorsanız, hastalanmamalısınız, çünkü 200 kilometre mesafede bir yere tedaviye gitmek zorundasınız.

Nitelikli pediatrik doktorların yurt dışına çıkmasına izin veremem ve bebek ölümlerinde felaket bir artış olur. İki yıl içinde tüberküloz insidansı üçte bir oranında arttı. Tüm bunlara izin veremeyiz çünkü aksi halde buna reform değil sabotaj denir.

Bu yüzden Sağlık Bakanını, Verkhovna Rada komitesinin başkanı ve Ukrayna Baş Sıhhi Doktorunu acil olarak bu sorunları çözmenin yollarını önermeye çağırıyorum. Reformu kısmaya değil, onu iyileştirmeye ihtiyacımız var. Hataların belirlenmesi ve çözülmesi gerekiyor.

Dünyada ne kullanıyorsa benzerinin olmasını istiyoruz, çok basit: her seviyedeki hasta ve doktorun reformdan memnun olması gerekiyor.

Sevgili Ukraynalılar! Reformla ilgili sıkıntılar, ilacımızı ideal olarak kabul ettiğimiz anlamına gelmemektedir. Ve hiçbir şeyin değiştirilmesi gerekmiyor.

İnanın bana, koronavirüsün başlangıcından bu yana, başka hiçbir şekilde göremeyeceğimiz gibi, sağlık endüstrimizin sadece savunmasız olmadığını, aslında komadan bir adım uzakta olduğunu gösterdi.

Ve bu sistemi hala hayatta tutan tek şey Ukraynalı doktorlarımız.

50.000 kadarının sokağa çıkmasına izin veremem.

Savaş sırasında kimse kendi ordusunu azaltmadı. Bugün doktorlarımız Ukraynalıların sağlığını koruyan bir ordu.

Bu nedenle, tüm yetkili kişilerin uygun kararlarını bekliyorum.

Ve size, sevgili Ukraynalılar! Size sağlık ve esenlikler diliyorum!

Kendimize iyi bakın! Doktorlarımıza iyi bakın!

Ukrayna’yı koruyalım!

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com