Zelenskiy: “Gerekirse kahvesiz, somonsuz kalırz ama kaçakçılığa müsaade etmeyeceğiz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ülkede 2-3 yıl sürecek “fırtına” tabir edilen kaçakçılıkla mücadelenin karmaşıklığına dikkat çekti.

Vladimir Zelenskiy Hmelnitskiy (2)
Fotoğraf: president.gov.ua

Zelenskiy Çarşamba günü Hmelnitskiy bölgesinden iş adamlarıyla yaptığı bir toplantıda, Transkarpatya bölgesindeki yetkilerin durumunu örnek olarak kullanarak “Transkarpatya’da, SBU subayını vali olarak atadım, çünkü diğer valileri yerel elitler veya diğer elitler satın aldı. Bu nedenle Transkarpatya bölgesindeki valiyi en çok korktukları ikinci, belki üçüncü kişi olan, yerel büyük kaçakçıları bypass eden kişi Ukrayna Güvenlik Servisi’nden Petrov adıyla bilinen kişiyi seçtim.” dedi.

Zelenskiy, Transkarpatya Bölgesel Devlet İdaresi’nin yeni valisinin operasyonunun işe yaradığını ve bunun sonucunda gayriresmi işlem yapan Ukraynalıları durdurduklarını ve daha öncegümrük memuruna 20 yıldır 500 dolar ödediğini ve gittiğini” söyleyenlere şimdi izin verilmiyor diyerek “Buna çok tepki gösterdiler ve size göstereceğiz dediler. Ne gösterecekler? Büyük kuyruklar oluşturacaklarmış, hiçbir şey bulamayacakmışız. Eğer 500 dolara izin vermezsek tekstil ürünleri, kahve gibi bulunmayacakmış. Kimin, kimin dayanabileceği bir güç testi bu. Novi Şanzari’de, sonra Transkarpatya, , sonra Çernovtsi, Odessa’da. Transkarpatya’daki birliklerden Ulusal Muhafızları oraya çektik. Ukrayna Ulusal Muhafızlarının ellerini büken minibüs gördünüz mü? Şimdi ancak avuçlarına üflerler.” dedi.

Zelenskiy’e göre, sonunda sınırdaki düzinelerce otomobil arasında sadece 5 “komplocu” otomobil olduğu ortaya çıktı ve geri kalanlar kimsenin geçmesine izin verilmeyeceğini fark etti diyerek “Ve bu önümüzdeki 2-3 yıl içinde olacak, bu ülkede “fırtına estirecekler”. Öyle olacak. Ama bunlarla savaşmazsak ve belli bir süre kahve, somon, jamon bulamasak bile, hayatta kalacağız ve onlara, sırtlarını kırmanın başka bir yolu olmadığını göstereceğiz. Ya da onların geçmelerine izin vereceğiz.” ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com