Zelenskiy, Erdoğan’ın 2021 başlarında Kiev’i ziyaret etmesini bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 2021 başlarında yapılacak bir sonraki toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kiev ziyaretini dört gözle bekliyor.

Cumhurbaşkanlığı basın servisi’nden yapılan açıklamaya göre, Cuma günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.

Böylece Cumhurbaşkanı, Kiev ile Ankara arasındaki stratejik ortaklığın ve karşılıklı çıkarların olduğu tüm alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Zelenskiy ayrıca taraflar arasında yeni bir ikili işbirliği mekanizmasının – Quadriga formatındaki istişarelerin – başlamasını memnuniyetle karşıladı.

“Bunun tarihi bir an olduğuna inanıyoruz, ülkelerimiz hiç bu formatta çalışmadı. Daha hızlı ilerleyebileceğimiz Quadriga formatının başlangıcında hem Ukrayna’yı hem de Türkiye’yi tebrik ediyorum.” dedi.

Türk yetkililer de Ankara’nın Kırım’ın yasadışı işgaline ilişkin tutumunun değişmediğini doğruladılar. Cumhurbaşkanı, Türk tarafının, Türkiye’nin özel bir rol oynaması gereken “Kırım Platformu” çalışmalarına katılmaya hazır olduğu için teşekkür etti.

Zelenskiy, “Ukrayna egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sürekli savunduğu ve desteklediği için Türkiye’ye minnettarım, Kırım yarımadasının yasadışı işgalini tanımadığı için, Kırım Tatarlarına olan desteğinden dolayı minnettarım.” dedi.

Buna ek olarak, taraflar, yakın gelecekte ikili ticarette 10 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için karşılıklı ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirme arzusuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi, “Görüşmelerin ardından taraflar, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in bir sonraki toplantısını 2021’in başlarında yapma anlaşmasını doğruladılar. Vladimir Zelenskiy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı Kiev’e davet etti.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com