Zelenskiy Erdoğan’dan tutsak edilmiş Kırım Tatarlarının kurtarılması için yardım istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, iki lider arasında gerçekleşen görüşmenin Türk tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini söyledi.

Erdoğan ve Zelenskiy telefon görüşmesi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, görüşmede Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya Federasyonu tarafından yasadışı olarak gözaltına alınan 100’den fazla Kırım Tatarının serbest bırakılmasına yardım etmesini istedi.

Zelenskiy, 100’den fazla Kırım Tatar uyruklu Ukrayna vatandaşının parmaklıklar ardında olduğunu açıkladı.

Açıklamada, “Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya Federasyonu tarafından yasadışı olarak gözaltına alınan Kırım Tatarlarının serbest bırakılmasına yardımcı olmak için Türk lidere başvurdu.” denildi.

Cumhurbaşkanları Kırım’ın işgalini de ele aldı. Erdoğan, Kırım platformunun faaliyete geçtiği ilk günlerden itibaren Türkiye’nin çalışmalarını desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini kaydetti. Kurucu zirvede Türkiye’nin Dışişleri Bakanı tarafından temsil edileceğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım Platformu’nun yasadışı işgal altındaki Kırım’ın kurtarılmasında etkili bir araç olacağına inanıyorum” dedi.

Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleme ve Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımama konusundaki tutumunun değişmediğini ve tüm uluslararası platformlarda aktif olarak teşvik edildiğini” vurguladı. Zelenskiy, Türkiye Cumhurbaşkanı’na “açık ve tutarlı tutumu” için teşekkür etti.

Görüşmede Erdoğan, Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıl dönümünü kutlayarak, Ukraynalı kurtarma ekiplerinin ve itfaiyecilerin Türkiye’deki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılımlarından dolayı teşekkür etti. Zelenskiy ise, sel ve orman yangınlarındaki kayıplardan ötürü Türk halkına bir kez daha en içten taziyelerini iletti.

Ukrayna’da daire kiralarken dikkat: Dolandırıcıların kurbanı olmayın!

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com