Zelenskiy, Avrupa’dan ithal edilen kullanılmış arabaların tercihli gümrük işlemlerine ilişkin yasaları imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Vergi ve Gümrük Kodlarında yer alan Avrupa plakalı araçların tercihli gümrük işlemlerine ilişkin yasaları imzaladı.

Açıklamada, “Verkhovna Rada tarafından 15 Nisan 2021’de kabul edilen bu yasalar, Avrupa’dan ithal edilen otomobiller için gümrükleme mekanizmasını geçici olarak basitleştiriyor ve ayrıca çevrenin zararlı emisyonlardan korunmasına yardımcı oluyor.” denildi.

Yasaya göre, 2020 sonunda Ukrayna topraklarına ithal edilen beş yaşın üzerinde Avrupa tescilli kullanılmış arabaların tercihli katma değer vergisi ve tüketim vergisi oranıyla vergilendirildiğini belirtilerek “Tüketim vergisinin miktarı arabanın yaşına, hacmine ve tipine bağlı olacak; arabanın değerine bağlı olmayacaktır. Taban oran sıfır ile 150 Euro arasında değişecek ve çoğu durumda 1000 Euro’yu aşan gümrükten çekme maliyeti olmayacaktır.” denildi.

Bu tür arabaların geçici olarak ithalat vergisinden muaf tutulduğu vurgulandı.

Kanunların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tercihli gümrük işlemleri için 180 gün verildiği belirtilmektedir. ATO / OOS katılımcıları, tercihli gümrükleme işlemlerini 270 gün boyunca kullanabileceklerdir.

Özellikle vurgulanan mesaj ise “Bu yasalara göre, Euro-2 ve daha yüksek çevre standartlarına uymayan, işgalci devletten (saldırgan ülke) gelen veya Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarından ithal edilen araçlar bu yasaların kapsamına girmez.” oldu.

Yasaların yayımı ertesi gün yürürlüğe girdiğini ve yürürlüğe girdiği tarihten bir ay sonra uygulamaya geçeceğini de eklediler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com