Zelenskiy “asgari ücrete” getirilecek aşamalı artışı değerlendirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, 1 Eylül’den itibaren asgari ücretin 5 bin UAH’a yükselmesinin ilk aşama olduğunu söyledi. 2021 yılındaki artıştaki aşamaları da değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı ofisinin basın servisi tarafından bildirildiğine göre Zelenskiy “Eminim milletvekilleri, Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından asgari ücreti 5,000 UAH’a çıkarmak için sunulan tasarıyı oylayacaklar. Sonrasında bu programın ikinci aşaması 2021’de ilk anda 6 bin grivnaya bir artış. Ve yine 2021 yılında üçüncü bir aşama ile 6 bin 500 grivnaya çıkaracağız.” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, asgari ücretteki artıştan sonra, kamu sektörü çalışanlarının gelirleri artacak: öğretmenler, doktorlar, sosyal hizmet uzmanları, çünkü kamu personelinin maaşları asgari ücrete bağlı birleşik bir tarife ölçeğine göre hesaplanıyor.

Zelenskiy “Bunlar, Ukrayna’da gerçek anlamda medeni bir yaşam standardına doğru atılan kesin adımlar. Karantina devam ediyor, ancak ciddi bir duraksamanın ardından, ne girişimciler ne de şahıs şirketleri ne de birçok devlet kuruluşu iki aydan fazla bir süredir çalışmadı, şimdi insanları biraz desteklemek çok önemli.” dedi.

Cumhurbaşkanının, Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nün ardından 25 Ağustos’ta olağanüstü bir parlamento toplantısı yapılması talebiyle Verkhovna Rada Başkanı Dmitriy Razumkov‘a başvurduğu ve milletvekillerini asgari ücreti artırmak için başkanlık tasarısını desteklemeye çağırdığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanına göre COVID -19’un yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlayıcı önlemler vatandaşların gerçek gelirlerini vurdu ve bunun sonucunda tasarruflarda düşüşe neden oldu.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Bogdan Danilişin, 2020’nin ilk yarısında halkın tasarruflarının % 6 azaldığını kaydederek “Asgari ücretin yükseltilmesi şu ya da bu şekilde vatandaşların gelirini artıracak ve dolayısıyla tasarruf imkânını artıracaktır. Bu nedenle, asgari ücreti açıklanan değere kadar yükseltmek şu anda gerekli ve uygun.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com