Zelenskiy, alkollü sürücülere daha ağır cezalar getirilmesini istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Bakanlar Kurulu ile yaptığı bir toplantıda, alkollü sürücüler için daha ağır cezai sorumluluk getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, trafik kazasında insanların ölümüne yol açanlara müebbet hapis cezasının gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Alkol testi

Cumhurbaşkanı karayollarındaki durumun hala çok zor olduğunu vurguladı. Kiev yakınlarındaki 12 Temmuz’da sarhoş bir sürücünün neden olduğu en son kazayı bunun kanıtı olarak gösterdi. Kaza sonucunda dört kişi ölmüştü ve bir çocuğun sağlık durumu ise halen ciddiyetini korumaktadır.

Zelenskiy “Kurbanların ailesine başsağlığı diliyorum. Lütfen özellikle çocuğun tedavisi için gerekli tüm yardımları sağlayın.” diye bakanlar kurulundan ricada bulundu.

Cumhurbaşkanı 2020’nin ilk yarısında yollarda yaklaşık 1,500 kişinin trafik kazalarında öldüğünü belirterek “İstatistiklere göre, Ukrayna’da savaştan daha fazla insan trafik kazasında öldü. Bu sayı herhangi bir salgınla bile karşılaştırılabilir.” diye ekledi.

Başkan, mevcut yasaların, kararların ve stratejilerin hiçbir şeyi çözmediğini ve yollardaki durumu kökten değiştirmediğini kaydetti. “Hareketsizlik ve sorumsuzluk – bu iki kelime yetkililerin bu soruna her düzeyde tutumunu karakterize etmektedir… Dünkü korkunç kaza insanların sarhoş direksiyona geçmesi ve sorumluluğunun farkında olmamasının gerçek bir sonucudur” dedi.

Ona göre, karayolu güvenliği Başkan, hükümet, bölgesel devlet idareleri başkanları, belediye başkanları ve bölgesel idare başkanları için bir numaralı öncelik haline gelmelidir.

Vladimir Zelenskiy, İçişleri Bakanlığı’nın getirdiği kanunun imzalanmasıyla, sarhoş sürüş sorumluluğunun ceza gerektiren suçların statüsünden İdari Suçlar Kanunu’na geri döndüğünü hatırlatarak “Cezai emrin işi felce uğrattığına dair argümanlar vardı, çünkü bir suçun belgelenmesi prosedürü çok daha karmaşık ve daha fazla zaman alıyor.

Bu nedenle, Cumhurbaşkanının görüşüne göre, farklı bir yaklaşım bulunmalıdır. Özellikle, mevcut para cezaları, sarhoş sürücüler için uygun bir caydırıcı etkiye sahip olmadığından, 5-10 kat daha artırılmalıdır (ihlal küçükse). Sarhoş bir sürücü, insan yaralanmalarıyla sonuçlanan bir kazaya neden olursa, daha ağır cezai sorumluluk uygulanmalıdır diyen Zelenskiy “Sarhoş sürüş ölüme neden olduysa şeklinde cümle uzatılmalıdır. Muhtemelen müebbet hapse kadar gitmelidir“şeklinde ifade etti.

Cumhurbaşkanı ayrıca Ukrayna Başbakanı’na gerçek teklifler hazırlaması ve bir hafta içinde yol güvenliğini iyileştirmek için etkili bir eylem planı oluşturması yönünde çağrıda bulunarak “Ve sonunda. Sen ve ben kolluk kuvvetlerini ve mahkemeleri etkileyemeyiz, ancak bu dava kişisel kontrolüm altında olacak. Eminim bütün ülke onu takip edecektir. Kimse bu şartlar yüzünden, birçok durumda, bazı şartlar veya tanıdıkları nedeniyle kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağını anlamayacak.” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com