Yüksek Mahkeme vatana ihanet davasında Yanukoviç’e verilen cezayı onadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yargıtay, eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı vatana ihanet davasında ilk ve temyiz mahkemelerinin kararını onadı.

Yüksek Mahkeme, Yanukoviç’in savunmasının esasa ilişkin şikayetlerini değerlendirerek Pazartesi günü bu kararı verdi. Oturum Yargıtay’ın Youtube kanalında yayınlandı.

Daha önce, Pazartesi günkü bir toplantıda, Yüksek Mahkeme eski cumhurbaşkanının avukatlarının itiraz başvurusunu reddetti ve Yanukoviç avukatlarını geri çekti; savunması için mahkeme bir devlet avukatını atadı.

Yanukoviç’in avukatı Vitaly Serdyuk, Yanukoviç’in vatana ihanet davasında mahkeme kararına karşı temyiz incelemesine katılmaktan avukatları geri çektiğini söyleyerek “Viktor Yanukoviç bugün savunma hakkının sağlanamaması nedeniyle avukatlarını Yargıtay’daki yargılamaya katılmaktan geri çekti. Yargıtay’ın yarattığı koşullarda müvekkilimize tam savunma hakkı sağlayamıyoruz. Bu nedenle, Yanukoviç avukatlarını geri çekmeye karar verdi. ” diye Facebook sayfasında yazdı.

Avukat, tüm süreç boyunca savunmanın Yanukoviç’in uluslararası adli yardım hakkına göre mahkeme duruşmalarına katılımını organize etmeyi amaçladığını iddia ederek “Bu nedenle, savunma hakkını güvence altına alma fırsatımızın olmaması nedeniyle, müvekkil bizi Kırım’ın kaybedilmesi ve Maidan’daki olaylarla ilgili davalardaki duruşmalarına katılımdan çekiyor ve bize AİHM nezdinde de dahil olmak üzere uluslararası kurumlara başvuru için çalışmaya konsantre olmamızı söylüyor. “, – Serdyuk’u özetledi.

24 Ocak 2019’da Kiev Obolonsky Bölge Mahkemesi, Yanukoviç’i vatana ihanet ve Rusya Federasyonu adına Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaşta suç ortaklığı yapmaktan 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Aynı zamanda mahkeme, Yanukoviç’i Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne tecavüzde insanların ölümüne veya diğer ciddi sonuçlara yol açan suç ortaklığı suçlamalarından masum buldu.

Ukrayna Bilimler Akademisi, Ukrayna’daki nüfus azalmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti

Kiev Temyiz Mahkemesi, Obolonsky Bölge Mahkemesinin kararını onadı. Yanukoviç ve avukatları, Kiev Temyiz Mahkemesi’nin kararına karşı Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com