Ukrayna’da YouTube, Facebook ve Instagram’a vergi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada, YouTube, Instagram, Facebook ve diğer sosyal ağları vergilendirmek için bir yasa tasarısını görüşecek.

Finance.ua’nın verdiği habere göre, 2634 sayılı yasa tasarısı metnine göre, kullanıcılara video içeriği sağlayan Instagram, Twitter, diğer sosyal ağların yanı sıra uluslararası şirketlere (Google, Apple ve Netflix) vergi uygulanması önerilmektedir.

Ukrayna’da yerleşik olmayan şirketlerin hizmetleri için % 20’lik katma değer vergisinden (KDV) bahsedilmektedir. Böylece, tasarıyı hazırlayan milletvekilleri benzer içerik ile çalışan Ukraynalı şirketler için daha rekabetçi bir ortam yaratmak istiyorlar.

Bununla birlikte, uzmanlara göre, böyle bir girişimin beklenen sonuçları getirmesi olası değildir. BT alanında çalışan bir şirketin yönetici ortağı Aleksander Koltunov’a göre, böyle bir adım, sosyal ağlarda reklam yoluyla kendilerini tanıtan Ukraynalı şirketler üzerinde ek bir yük oluşturacak.

Dünya devleri hakkında konuşursak, Ukrayna’da KDV ödemeyi kabul ederlerse, bu maliyeti hizmetlerine yükleyeceklerdir. Bu müzik veya AppStore oyunları, rezervasyon sitesinin hizmetleri ve sosyal ağlar, YouTube, Google vb.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com