Yıllardır beklenen gerçekleşti: Ukrayna ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ve Türkiye serbest ticaret anlaşmasını imzaladı. Belge, Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanları Vladimir Zelenskiy ve Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda Kiev’de imzalandı.

Ön tahminlere göre, anlaşma yıllık olarak Ukrayna’nın GSYİH’sine %2.2 katkıda bulunurken ticaret cirosu %38 büyüyecek.

Belge, Türkiye’nin Ukrayna’ya ihraç ettiği toplam mal hacminin %95’ini oluşturan 10 bin 337 emtia kalemi üzerinde %0’lık vergi oluşturmasını öngörüyor. Ek olarak, diğer 1,348 emtia kalemi için tarife kotaları veya indirimli vergiler uygulanacaktır.

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko’nun 2 Şubat’taki hükümet toplantısında belirttiği gibi, ülkeler arasındaki ticaret 7.3 milyar dolar. Bunun 4.1 milyar doları Ukrayna’nın ihracatı iken, 3.2 milyar doları Ukrayna’nın Türkiye’den ithalatını oluşturmaktadır. Ukrayna’nın ihracatındaki aslan payı %70 ile metal ve tahıl ürünlerinden oluşmaktadır.

Türkiye tarafından tahıl arzına %0 vergi getirilmesi sayesinde, Ukrayna işlenmiş tarım ürünlerinin Türk pazarına erişim için iyileştirilmiş koşullar oluşacak. Anlaşma, aynı zamanda sanayi ürünleri üzerindeki Türk vergilerinin tamamen kaldırılmasını da öngörüyor.

Ukrayna, hurda metal ihracatına ihracat vergisi uygulama hakkını saklı tutmaktadır. Aynı zamanda, Türkiye Ukrayna’dan gelen metal için iç piyasayı kısmen açıyor. 840 metalurji ürününden 510’u için sıfır vergi belirlenmiştir. Diğer 130 kalem üründe ise kısmi bir düşüş olacak. Bu da, Ukrayna için Rusya’dan ithal edilen metalürji ürünlerine göre avantajlar sağlayacak. 167 metalurji ürünü için en az 411 bin ton kota sağlanmaktadır.

Ayrıca Ukrayna, kullanılmış arabalar ve ikinci el mallar üzerindeki vergilerin etkisini korumakta; taşıtlar ve hafif sanayi ürünleri üzerindeki vergiler için üç ve beş yıllık geçiş dönemleri belirleyecektir.

Ayrıca anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra Türk hammaddelerinden yapılan mallar Ukraynalı sayılacak ve EUR1 sertifikasına uygun olarak tüm Avrupa ülkelerinin pazarlarına gümrüksüz girebilecek.

Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutluyor

Sviridenko “Anlaşma sayesinde Karadeniz havzasının tüm dost ülkeleri – Gürcistan, Moldova, Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna – ortak kurallarla serbest ticaret anlaşmaları ile birbirine bağlanacak. Bu nedenle belge tüm bölge için büyük önem taşıyor. Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi, yeni ekonomik ve jeopolitik perspektifler açacak ve ayrıca Rus saldırganlığının yoğunlaşması bağlamında çok önemli olan konumlarımızı güçlendirecektir.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com