Yıl başından beri işgal edilmiş Kırım’da 126 tutuklama gerçekleşti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2019 yılının 9 ayı boyunca, insan hakları savunucuları işgal altındaki Kırım’da 126 tutuklama ve 587 hak ihlali kaydetti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kiev’deki bir basın toplantısında insan hakları ihlallerinin artmasından bahsetti.

Bariyev ‘e göre, bu, tutuklamaların hemen hemen her gün meydana gelmekte ve her gün en az iki Kırımlı Rus yargı sisteminden ötürü sorun yaşamaktadır.

Bakınız: Rusya işgal sırasında Kırım’a 140 bin vatandaşını yerleştirdi

Bariyev, “Raporlama döneminde 80 arama, 126 tutuklama, 169 sorgulama, 213 tutuklama süresinin uzatılması da dahil olmak üzere 282 tutuklama ile yargılanma hakkının ihlali edildiği 578 vaka kaydedildi.” dedi.

Ayrıca, Kırım’da, yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık problemi çıkaran 90 ihlal vakasının belgelendiğini, 69 siyasi mahkumun yasadışı transferinin gerçekleştiğini ve 13 uygunsuz koşullarda siyasi mahkum olarak gözaltına alınmanın gerçekleştiğini söyledi.

İnsan hakları aktivistine göre, Kırım Tatarları yarımadanın Rus yetkilileri tarafından en çok zulmedilen kesimi olduğu belirtildi.

80 aramadan 62’sinin Kırım Tatarlarının evlerinde olduğu, 126 tutuklamanın 113’ü Kırım Tatarı, 169 sorgulamanın 115’i Kırım Tatarı ve 282 tutuklamanın 196’sının Kırım yerli halkının temsilcileri olduğu belirtildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com