Yeni kurallar gereği AB sınırları 1 Temmuz’dan sonra Ukraynalılara kapanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Son günlerdeki yeni koronavirüs enfeksiyonlarının sayısındaki artışla birlikte Ukrayna’nın koronavirüs ortalama rakamları, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen Şengen bölgesine turist olarak girmelerine izin verilen ülkeler için belirlenen sınırların ötesine geçti.

ukraynalılar Avrupa birliği

Henüz sonuçlandırılmayan ancak New York Times tarafından ana çalışma projesi olarak yayınlanan projeye göre, AB sınırlarının bir ülkenin vatandaşlarına açılmasını değerlendirmenin ana kriteri son 14 gün içinde yeni enfeksiyonların sayısı olacaktır.

Yayına göre, AB’deki tartışma temel olarak 100.000 nüfus başına 16’dan ya da 20’den az enfeksiyona sahip olan ülke vatandaşlarına izin verilmesi üzerine.

Yeni kurallar 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek; Buna ek olarak, Ukrayna vatandaşları da dahil olmak üzere yabancılar için organize olmayan turistik geziler için zaten bir yasak var.

Sağlık Bakanlığının resmi istatistikleri, Avrupa Komisyonu’nun taslak kararındaki kriterleri aşmış durumda.

24 Haziran itibarıyla Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, son 14 günde 10.723 yeni vak’a tespit edilmiştir. Devlet İstatistik Servisi’ne göre (bu resmi veriler muhtemelen AB tarafından kullanılacak) Ukrayna’nın nüfusu 41.8 milyon. Bu, Ukrayna’nın 14 günde insidans oranının 100.000’de 25.65 vaka olduğu ve bu da her iki ihtimalli AB kriterini de aştığı anlamına geliyor. Ayrıca, Ukrayna’da bu oran her geçen gün artmaya devam ediyor.

Taslak Avrupa Komisyonu önerileri üye ülkeler tarafından onaylanırsa, Ukrayna sakinlerine Şengen bölgesinde küçük geziler (turizm dahil) için giriş yasağı uzatılacak demektir.

Kısıtlamaları genişletme kararı henüz tüm üye devletlerin desteğini bulamamasına rağmen, “Avrupa Gerçeği” ne göre kabul edilme şansı yüksektir; yine de istisnaların getirilme ihtimali bulunmaktadır.

Kaynak: epravda.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com