Yeni emeklilik kuralları Ukraynalıları üzdü: Mezarda emeklilik mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Nisan’dan itibaren Ukrayna’da emeklilik, 59.5 yaşı doldurduktan sonra mümkün olacak.

Rbc.ua‘nın haberine göre, Ukrayna’da kadınların emeklilik yaşı 1 Nisan’dan itibaren tekrar altı ay daha uzatılacak ve 59 yıl 6 ay olacak. Bir sonraki uzatma ise gelecek sene olacak. Bir yıl sonra, 1 Nisan 2021’den itibaren, erkekler ve kadınlar 60 yaşında emekli olacaktır. Ancak milletvekilleri değişiklik yapmayı ve emeklilik yaşını daha da artırmayı planlıyor.

Şu anda, yalnızca 1 Ekim 1960’dan önce doğan kadınlar 59 yaşında emekli olabilir. 1058 sayılı “Zorunlu Devlet Emeklilik Sigortası Hakkında Kanun” Md. 26. Daha sonra doğan kadınlar, örneğin, 12 Şubat 1961’de (o gün 59 yaşına girdiler) artık 59 yaşında, sadece 59.5 yaşında emekli olma hakkına sahip olacaklar. Ancak bunun nedenini açıklamakta zorlanıyorlar.

Aynı zamanda, hem kadınlar hem de erkekler en az 27 yıllık sigorta deneyimine, yani işverenlerinin Emeklilik Fonu’na katkı sağladığı yasal iş deneyimine sahip olmalıdır. Sigorta deneyiminin yıllık sayısı da her yıl 1 Ocak’tan itibaren +1 yıl şeklinde artmaya devam ediyor. Örneğin, 2021’den itibaren, emekli maaşı vermek için gereken asgari hizmet süresi 1 Ocak 2022’de 28 yıl yerine 29 yıl olacak. Bu, hem erkekler hem de kadınlar için asgari sigorta süresi 35 yıla kadar uzatılana dek 2028’e kadar devam edecektir.

Emeklilik fonundan yapılan açıklamada “Bir kişi belirtilen emeklilik yaşına (59.5 veya 60 yıl) ulaştığı sırada gerekli sigorta süresine sahip değilse, 63 yaşına ulaştıktan sonra yaşına göre emekli olacaktır. 60 yaşından sonra yaşlılık aylığı için gerekli sigorta süresine sahip değilse 65 yaşında emekli olabilir, ancak sigorta süresinin en az 15 yıl olması gerekir.” denildi.

Ancak istisnai durumlar olduğu da belirtildi. Örneğin, bugün 60 yaşındaki bir emekli 26 yıllık ve 2 aylık iş tecrübesine ve aynı zamanda işe sahiptir. 2020 yılı sonuna kadar gerekli 27 yıllık deneyimi sahip olacak ve 63 yaşına gelene kadar beklemeden yaşlılık aylığına başvurabilecektir. Dahası şu var, emekli olmayıp daha fazla çalışmaya devam edebilir ve emekli maaşı iki yıllık süre içerisinde daha da artırılacaktır.

65 yaşına ulaşmış, ancak 15 yıllık sigorta deneyimi kazanmamış (örneğin, yasadışı olarak, kayıt olmadan çalışmış) kişiler için devlet yine de sosyal yardım sağlayacaktır. Bu, çalışma yeteneklerini kaybetmiş kişiler için emekli maaşına eşit olup bugün 1,638 UAH’dır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com