Yeni belgelerle Holodomor dehşeti: Ukrayna köylü sınıfının yüzde 50’si öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1932-33 yıllarında Holodomor’un dehşetiyle ilgili bulunan arşiv belgelerini yayınladı. Günlüğünde bu korkunç olayları anlatan bir köy öğretmenin anıları da var.

Ukrayna Dış İstihbarat Teşkilatı (SZRU) basın servisi tarafından yayınlanan belgelere göre Harkov Mesleki Eğitim Enstitüsü edebiyat fakültesi öğrencisi Aleksey Nalivaiko‘nun öğretmen olarak tuttuğu kayıtlar, daha sonra GPU-NKVD (Devlet Siyasi Müdürlüğü-İçişleri Halk Komiserliği: ГПУ-НКВД) çalışanları tarafından yapılanları ortaya çıkarmak için kullanıldı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı olan Çekaların (Rusça:ЧК) davaya Okuyucu” adını verdikleri belirtiliyor. Bu muhtemelen, davalıların, Nikolay Sumtsov ve Sergey Efremov‘un Sovyet karşıtı karşı-devrimci literatürü, özellikle “Ukrayna Yazılı Dilinin Tarihini”, Nikolay Sumtsov’un “Ukrayna Edebiyatı Okuyucusu”, Nikolay Petrov’un “Küçük Rus Edebiyatının Tarihi” kitabını ve Nikolay Khvşloviy ve diğer Ukraynalı yazarların eserleri okumalarından kaynaklanmaktadır.

Devlet İstatistik Servisi, Ukrayna’nın ana ticaret ortaklarını açıkladı

Aleksey Yakovleviç Nalivaiko, 1909 yılında Poltava bölgesinin bugünkü Kremençug ilçesine bağlı Omelnik köyünde doğdu. Çok fakir olan ailenin üç çocuğunu beslemesi için sadece 2.75 desiyatin (yaklaşık hektar) toprağı bulunuyordu. Aleksey 17 yaşına geldiğinde annesi öldü. Babası ikinci kez evlendi, ancak Aleksey ve kardeşleri Mikhail ile Klavdia bunu kabul etmeyerek akrabalarının yanına Kremençug’a gitti. Aleksey birkaç iş değiştirmesine rağmen hiçbir yerde tutturamadı. Hiçbir işe ilgisi yoktu. Kısa süre sonra yaşamın anlamı, kaderi, Ukrayna’nın kaderi hakkında düşünmeye başladı.

Nalivaiko, günlüğünde komünistlere karşı tutumunu, Bolşeviklerin propagandasını da yazdı ve düşüncelerini nesir ve şiirle dile getirdi.

Aleksey Nalivaiko 1933 yılında “Bolşevizm’in eylemlerinin neden olduğu ekonomik yıkım sonucunda felaketler arttı; dilenme, hırsızlık, intihar kitlesel bir fenomen haline geldi… Yurtdışına gitmek istiyorum ama gerçekten edebiyat ve dil diploması alacağım bir yükseköğretim kurumundan mezun olmak istiyorum. Sonra tabii ki (yasadışı olarak) yurtdışına göç edeceğim.Gerçekten tam iradeli bir ülkede (üretim araçlarının özgürce mülkiyeti, serbest satın alma, satış, kiralama.. .) Amerika’da veya Batı Ukrayna’da …” diye yazdı.

Sınırı yasadışı bir şekilde geçebilecekken, bir süre sonra tutuklandı. Genç adama “Ukrayna’nın SSCB’den ulusal olarak ayrılması fikrini yayan ulusal bir faşist” damgası vuruldu.

3 Eylül 1933 tarihli günlüğünde “Terry-Bolşevik gazetesinde, 28 Ağustos tarihli 212 No.lu Bolşevik makalesini okudum: “Akbabaların Yükselişi”, Mazepa, Fedenko, Dontsova ve onların şanlı fikirleri ve UVO ve IED … 1918’de bu insanların Ukrayna’ya açlığı getirdiklerini söylüyorlar. Beni en çok çileden çıkaran şey, tüm Bolşevik basının vahşi hayvanlar gibi herkesi eleştirmesi, bütün herkesin yalancı olduğunu, sadece Bolşeviklerin doğru olduğunu söylüyorlar… Bolşevikler değil miydi? Bu baharda açlık grevine kim yol açtı, Ukrayna köylü sınıfının %50’sinin ölmesi onlar yüzünden değil miydi? Bereketli ülkemizi yağma, yıkımla birlikte açlığa getirdiler…”

Ukrayna’da 3,415 öğretmen aşı yaptırmadıkları için açığa alındı

“Her yerde muhteşem bir Bolşevik tepkisi hüküm sürüyor. Açlık çeken halk, durumdan memnun olmayanlar acımasızca eziliyor. Bir demet tahıl tüketen herkes karşı-devrimci olarak adalet önüne çıkarılıyor. Ve en ağır şekilde cezalandırılıyor: mülklere el konulması, uzak bölgelere sürgün. Eğer aşırı sağlıklı değilse, açlıktan ölüme mahkumdur. Korkunç, felaket … “.

Arşivlerde Aleksey Nalivaiko‘nun hayatının sonrası ile alakalı henüz bir bilgi bulunamadı.

Nalivaiko’nun günlüklerinden, Holodomor’u anlatan ve Bolşevik propagandasını eleştiren Sovyet özel servislerinden alıntılar

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com