Yeni Altyapı Bakanı Ukrayna’da THY gibi ulusal bir havayolu kuracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın yeni Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov, havacılık sektöründeki önceliklerden birinin yeni bir ulusal havayolunun oluşturulması olduğunu belirtti.

Ayrıca, bölgesel olarak güçlü bir hava ağı oluşturmak için iç hat uçuşlarının geliştirilmesi, havalimanlarının inşası ve geliştirilmesiyle ilgilenmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, 20 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, ulusal bir havayolu firmasının yaratılmasında ilerleme olmamasının, önceki Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy‘nin istifasının nedenlerinden biri olduğunu söyleyerek “Türk Hava Yolları, Singapur Havayolları düzeyinde modern, devlete ait havayolu oluşturmak benim hayalim. Devlet, milli bir hava taşıyıcısı inşa etmek için para ayırmaya hazır.” dedi.

Zelenskiy, yeni hava taşıyıcısının devlete ait Antonov kuruluşuna da yeni işler yaratacağını ve uçak tedariki için sipariş vereceğini de sözlerine ekledi.

90’ların başında, Sovyet Aeroflot’un Borispol bölümü temelinde oluşturulan Ukrayna’da devlete ait büyük bir havayolu olan Ukrayna Havayolları ortaya çıkmıştı. Daha sonra özel yatırımcılarla Ukrayna Havayolları ortaklığında AeroSvit ve UIA ortaya çıktı. 2011 yılına kadar, UIA hisselerinin % 60’ından fazlası devlete aitti ve sonrasında özelleştirildi. AeroSvit eski ortakları Aron Mayberg ve Igor Kolomoiskiy ile ilişkili yapılar, havayolu şirketinin kontrolünü ele geçirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com