Yargıtay: Ukrayna Cumhurbaşkanı görevdeyken sadece devlet dilini konuşmakla yükümlüdür

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yargıtay Büyük Dairesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın devlet dışı bir dilde iletişim kurmasının hukuka aykırı olduğunu dair kabul ettiği davayı kapattı.

Devlet başkanının resmi görevlerin yerine getirilmesi sırasında değil, siyasi faaliyet çerçevesinde yaptıklarından siyasi olarak sorumlu olduğunu belirtti.

Yargıtay’ın Facebook sayfasında yapılan açıklamaya göre, Yargıtay bünyesindeki İdare Temyiz Mahkemesi, 23 Mayıs 2019 tarihinde İnternet aktivistleri iForum-2019 forumunda Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın kanuna aykırı olarak devlet dışı bir dilde konuştuğunu iddia eden davacının iddiasını yerine getirmeyi reddetti ve devlet başkanını yetkilerini kullanırken Ukrayna topraklarında devlet dışı bir iletişim kurmaktan kaçınmasını zorunlu kılmaktadır.

Yargıtay Büyük Dairesi davacının itirazını değerlendirdi ve davacının iddiaları idari prosedürde değerlendirmeye tabi olmadığından davayı kapattı. Aynı zamanda, mesajda vurgulandığı gibi, “Yargıtay Büyük Dairesi, resmi görevlerini yerine getirirken Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın devlet dilinde iletişim kurması gerektiğini belirtti.”

“Aynı zamanda, Anayasa tarafından öngörülen yetkilerin kullanılması sırasında değil, siyasi faaliyet çerçevesinde işlenen eylemler için, cumhurbaşkanı hukuki değil siyasi sorumluluk taşımaktadır.”

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com