Yalnız Yaşayan Ukraynalıların da Çocuk Evlat Edinmelerine İzin Verilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sosyal Politika Bakanlığı, yetimlerin sorununu çözmek için başka bir girişimde daha bulunacaktır. Yetkililere göre, devlet mevcut katı kurallar nedeniyle evlat edinme sürecini engelliyor. Ukrayna’da, koruyucu aileler için belli bir yaş sınırı belirlenmek isteniyor.

Ubr.ua’nın haberine göre, Ukrayna‘da 2018 yılında 1,730 çocuk için yeni aileler bulunurken bu dönemde bunun 10 katı daha fazla yetim çocuk evlat edinilmeyi bekliyor denildi.

Süreci kolaylaştırmak için, yetkililer mevcut düzende değişmesi gereken kısımları teklif haline getirdiler.

Girişimlerini 12 Ağustos’ta ajansın web sitesinde yayınladılar. Anahtar değişiklikler şunlardır:

  • Çocukları sadece evli çiftlere değil, aynı zamanda bekar Ukraynalılara da evlat edinme izni verilmesi.
  • Yaş kalifikasyonu: Sadece evlat edineceği çocukla yaş farkı en fazla 45 yaş olan kişilere evlat edinme hakkı verilmesi
  • Çocuk bir yetişkin ise, fark 18 yıldan az olamaz.
  • Evlat edinme potansiyeli olan ebeveynlere özel kurslarda eğitim verilmesi.
  • Evlat edinme izni veren kurumlar listesinin daraltılması, tutulduğu kurumlar hariç (yetimhaneler) kararların yerel vesayet makamları tarafından alınması.
  • Çocuk ile birlikte yaşamalarını engelleyecek şekilde evlat edinen ebeveyn ile çocuk arasında bir ilişki olması durumunda davaların kabul edilmesinin iptal etme gerekçeleri listesinden bir istisna olması.

Ayrıca bakınız: Türkiye, Ukraynalı Annenin Kaçırdığı Çocuk İçin Devrede, Kızımızı Verin!

Sonuncusunda, yetkililer koruyucu ailelerin çocuklarıyla ilgili olarak bu haklarını kötüye kullanmamalarını, çocuklarla temas kurmanın gerçekten zor olduğu durumlarda yapılması gerektiğini açıkladı.

Başka bir değişiklik evli bir çiftin ikinci evlat edinme isteği ile ilgilidir. Yeni kurallara göre, bu ilk önce çocukla birlikte yaşamayan dahil olmak üzere her iki biyolojik ebeveynin de rızasını alarak yapılabilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com