Vladimir Zelenskiy, Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Devlet başkanları, dünyadaki koronavirüs pandemisi etrafındaki durumu ve bu hastalığın üstesinden gelmek ve iki ülke toplumu ve ekonomileri için olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için alınan önlemleri tartıştılar.

Erdoğan ve Zelenskiy telefon görüşmesi

Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna’nın first lady’sinin sağlık durumu hakkında bilgi aldı ve sağlık dileklerini iletti.

Vladimir Zelenskiy, Türk halkına ve şahsen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na Ukrayna’ya COVID-19 ile mücadelede sağladığı insani yardım için teşekkür etti. İki ülke arasındaki geleneksel yüksek düzeyde etkileşim ve temaslar göz önüne alındığında, muhataplar karantina önlemleri gevşetildiğinde hava hizmetlerini mümkün olan en kısa sürede geri başlatma ihtiyacı üzerinde anlaştılar. Liderler, 1 Temmuz’u Ukrayna ile Türkiye arasındaki uçuşların yeniden başlaması için bir tarih olarak değerlendirdiklerini vurguladılar.

Ukrayna Devlet Başkanı, “Bazı havayollarının uçuşlarına devam etmek istediğini biliyorum. Bu, turizm sektörünün kademeli olarak yeniden canlanmasını sağlayacak.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Ukraynalı turistlerin kendilerini rahat ve güvende hissetmesi için her şeyi yapacağını kaydetti.

Liderler, üst düzey bir Türk heyetinin 22 Haziran’da Ukrayna’ya yaptığı ziyaretin sonuçlarını da konuştu. Görüşülen konular, varılan anlaşmalar ve tarafların karşılıklı anlayış düzeyi, Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin stratejik doğasını doğruladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türk tarafının işgal altındaki Kırım’daki Kırım Tatarlarının haklarını ve çıkarlarını korumaya dikkat etmesinin yanı sıra, Herson bölgesinde yerlerinden edilmiş 500 Kırımlı aile için konut inşaatı ile ilgili anlaşmalara dönük atılan pratik adımları övdü.

Vladimir Zelenskiy, “Hükümetimiz, inşaatın teknik aşamalarını belirleyecek olan Ukrayna-Türk hükümetlerarası mutabakat metni üzerinde çalışıyor.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Türkiye’ye Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleme, Kırım Tatar halkının haklarını koruma ve iki ülke arasındaki ortak çıkarların tüm alanlarında stratejik ortaklığı daha da derinleştirme istekliliği konusundaki değişmez konumu için teşekkür etti.

3 Şubat’ta Kiev’de düzenlenen Ukrayna ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin sekizinci toplantısının anlaşmaları kapsamında, devlet başkanları Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini sonuçlandırmak ve bir dizi sektörel ikili mekanizmayı güçlendirmek için ek önlemler almayı kabul etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com