Vladimir Zelenskiy, Parlamento’daki konuşmasında iç ve dış durumu değerlendirdi!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosu Verkhona Rada’da, Ukrayna’nın iç ve dış durumunu değerlendirdiği 50 dakika süren bir konuşma yaptı. Ukrayna’yı yakından takip edenler için uzun konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Sevgili halkım, sevgili Ukrayna vatandaşları!

Değerli milletvekilleri, Sayın Başkan, Sayın Başbakan, Hükümet ve Cumhurbaşkanlığı mensupları, seçkin hakimler, diplomatik temsilciler ve sevgili gazeteciler!

Ukrayna Anayasasına göre Ukrayna’nın iç ve dış durumu hakkında bir konuşma yapacağım. Ve böyle bir resmi başlangıç, Ukrayna Cumhurbaşkanlarının önceki konuşmalarıyla karşılaştırıldığında ortak olan tek şey olacaktır.

Gelenekleri değiştirme zamanı. Daha önce, milletvekillerine okumayacakları ve başkanın da yerine getiremeyeceklerini içeren Ukrayna’nın iç ve dış durumunun değerlendirildiği bir analitik rapor dağıtıldı.

Bill Gates’in nüfusa çip yerleştirme planının bir parçası olduğunu bilmeyen veya düşünenler için raporun indirileceği adres, Başkanlık Ofisinin resmi web sitesinde görünecektir.

İkinci olarak önümüzdeki yıldan itibaren Ukrayna’nın her bölgesinden orduyu, doktorları, öğretmenleri, öğrencileri, genç aileleri, emeklileri, halk figürlerini, girişimcileri, bilim adamlarını, sanatçıları ve sporcuları davet etmenizi öneririm.

Beş yıl boyunca beni bu göreve layık gören insanlara yapılanları raporluyor ve gelecek için planlar sunuyoruz.

Bugün bunu seve seve yapacağım. Raporumun temeli mantıklı, ancak atipik. Çünkü başkanlar genellikle zaferden sonra bu belgeden bahsetmemeyi tercih ediyor.

Bu bir seçim programıdır. Ve bugün Ukrayna vatandaşları ile birlikte birkaç önemli konuyu açıkça tartışacağız.

Ne söz verdim, ne yaptım? Neyi yapamadım ve neden? Ne, ne zaman yapılacak?

2019’da miras aldığımız ülkenin detaylı bir analizi için fazla zaman kaybetmeyeceğim. Bütün Ukraynalılar bunu zaten yaşadı ve biliyordu. Ve bu salonda bulunanların çoğu. Önceki yıllarda, Halkın Hizmetkarı hariç her partinin ya eski bir Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı, Sanayi, Acil Durumlar, Ekonomik Kalkınma, Sosyal Politika, Eğitim ve Bilim, Sağlık Bakan ve Bakan Yardımcıları, vardı.

Bugün hepsi aktif olarak tavsiyelerde bulunuyor: Ukrayna’da yolsuzluğun üstesinden nasıl gelinir, ekonomi ve sağlık hizmetleri nasıl iyileştirilir, yollar nasıl inşa edilir ve barış nasıl sağlanır. Bunu neden kendileri yapmadıkları sorusunu bir kenara bırakalım. Gelin bugün, yarın ve yarından sonraki gün ne yapacağımızı konuşalım.

COVID-19

Benim veya başkalarının programında olmayan bir konuyla başlayalım. Ukrayna’da veya dünyada kimsenin düşünmediği bir konu. Bu COVID-19.

Salgını ile birlikte sert ve etkili önlemler aldık. İki senaryo arasında seçim yaptı: kötü ve daha da kötü. Karantina nedeniyle ekonomiye bir darbe mi olsun yoksa çok sayıda hasta ve ölü mü? Tabii ki ilk seçeneği seçtik.

Binlerce Ukraynalı’nın hayatını kurtarmayı ve değerli zamanını kazanmayı başardık.

Çünkü en başarılı ülkelerin tıp sistemleri bile koronavirüse karşı hazırlıksızdı, bizde ise daha hazırlıksızdık. Ukrayna’nın laboratuvar sistemi yok edilmişti ve Ukrayna’da sadece beş tane vardı. Şimdi ise onlarca kat daha fazlası var. Devlet halk sağlığı hekimliğini dikeyi olarak restore ettik. Ve eğer birisi Devlet stoklarının ihtiyacımız olan her şeyle dolu raflarla bizi beklediğini düşünürse hayal kırıklığına uğrayacaktır. Maskeler en son 2007’de satın alınmıştı ​​ve raf ömürleri uzun süre önce dolmuştu.

Açığı hızla kapattık. Başlangıçta Çin ve Güney Kore’den teslimatlar organize edildi. Maskeler, testler, dezenfektanlar, giysiler, solunum cihazları. Ve sonra büyük ölçekli bir şekilde Ukrayna üretimini kurduk ve çalıştırdık.

COVID-19 ile savaşan doktorların maaşlarını % 300 arttırdık. Evet, bürokratik sistemin kusurlu olmasından dolayı, bölgelerde ödemelerde zorluklar yaşandı ama bunlar geçmişte kaldı.

COVID-19’a karşı komplikasyon ve ölüm riskini en aza indiren Ukrayna ilaçlarının klinik denemeleri devam etmektedir.

Salgının ilk aşamasına dayandık ve minimum kayıpla geçtik. Evet, ekonomide ve GSYİH’da öngörülen bir azalma var. Ama dünyanın tüm ülkelerini etkiledi. Ancak birçok Avrupa ülkesine kıyasla düşüşümüz daha az.

COVID-19 kaynaklı ölüm oranları Almanya’da % 4, Fransa’da % 9, İngiltere’de % 11. Ukrayna’da ise % 1.9. Buna elbette sevinemeyiz. Başkalarınınkine de sevinmiyoruz. Ancak rahatlamaya hakkımız yok. COVID-19 ile mücadele devam ediyor. Hasta sayısıyla ilgili kayıtlar her gün dünya çapında rapor ediliyor, maalesef Ukrayna bu konuda bir istisna değil. Ukrayna ekonomisini eski haline getirmek için uyarlanabilir karantina ve daha az katı güvenlik önlemlerine ihtiyaç vardı. Ancak bu, temel kuralları ortadan kaldırmamaktadır.

Korkunç günlük rakamlara rağmen ya hiç maske takmayan ya da sadece kutuyu işaretleyerek yapan tüm vatandaşlara hitap etmek istiyorum. Yüzünüzdeki maske diğer insanların güvenliğidir. Bu milletvekilleri için de geçerlidir.

Yerel yönetimlerin de kendi düzenlemelerini yaptığı açıktır. Yerel yönetimler seçmenleri memnun etmek istiyor. Hükümet kararlarını sabote ediyorlar ve Şehir Günü’nde binlerce insan için konserler düzenliyorlar.

Bu, başkentte “kötü polis” ve sahada “iyi polis” oyunu.

Bölgenizde sizin için daha fazla oy olabileceğini düşünüyorsunuz.

Ama hasta ve ölenlerin sayısı sizin hatanız olacak.

Ne olursa olsun her şeyin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Avrupalı ​​ortaklarla aşının ortaya çıktığı anda Ukrayna’ya tedarik edilmesini tartışmıştık. İnanılmaz sağlık çalışanlarımız var. Ve koronavirüsle savaşan herkes. Önemli olan birleşmek. Ukraynalılar birleştiklerinde, Çin’den, hatta kuzey komşularından bile önce herhangi bir virüsü yenebileceklerini defalarca kanıtladık.

2020’yi uzun süre hatırlayacağız. Ukrayna’yı birlikte yaşadığımız birçok afeti beraberinde getirdi. COVID-19, İran’da uçağımızın düşürülmesi, büyük çaplı orman yangınları, Ukrayna’nın batısında seller, güneyde kuraklık, askeri pilotlar ve öğrencileri taşıyan uçağın düşmesi.

Doğru sonuçları çıkarmalı ve güçlenmeliyiz. Sonuçların üstesinden gelmemek için tehditleri önleyin. Her zaman her şeye hazır olan yeni bir felsefe peşinde koşmak. Olabildiğince hızlı adapte olabilir ve yeni tehditlere karşı koyabilir. Programımda olmasa da bugün bu prensibi sunacağım.

Donbass’taki savaş ve Kırım

Doğrudan programa geri dönelim.  İlk değil ama benim için en önemli olan nokta, inanıyorum ki tüm Ukraynalılar için öyle: Donbass’taki savaşın sona ermesi, barışın sağlanması, halkımıza dönüşü ve topraklarımızın geri dönüşü.

2016 yılından beri engellenen Normandiya sürecini kaldırdık. 136 insanımız serbest bırakılarak ailelerine geri döndü. Bunlar bizim denizcilerimiz, bunlar Oleh Sentsov, Edem Bekirov, Oleksandr Kolchenko, Stanislav Aseyev ve diğerleri. Hem askeri hem de sivil olan her Ukraynalı için mücadele ediyoruz. Benim için insan, en yüksek değerdir. Ve her vatandaş bilmeli: Ben Ukraynalıyım ve devletim beni terk etmeyecek.

Esir vatandaşlarımızın serbest bırakılma süreci devam ediyor, hala esaret altında olan herkesi hatırlıyoruz ve onları geri getirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

27 Temmuz’da ateşkes ilan edildi. Bugün, 86. gün ve devam ediyor. Savaş yıllarının en uzunu.

Mükemmel mi? Hayır. İhlaller var mı? Evet. Onu bozmak için herhangi bir girişim var mı? Kesinlikle. Ancak itiraf etmeliyiz ki silahlı atış sayısı önemli ölçüde azaldı. Tüm bu günler boyunca bir savaş kaybımız var. Bu bizi yaralıyor. Ama kahramanlarımızı mezara vermediğimiz, annelerin ve çocukların ağlamadığı günler, haftalar ve hatta aylar olması bize umut veriyor. Orada yaşayanlar gerçek sessizliği duydukları için “sessizlik” ile ilgili haberleri dinlemediklerini söylediğinde, umut veriyor.

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Türkiye ve diğer ortaklarımız Ukrayna’ya sarsılmaz desteğini sürdürüyor.

Diplomatlarımız, Berlin’deki bir sonraki Normandiya Zirvesi’ne hazırlanmak için sürekli çalışıyorlar. Ukrayna’da uzun zamandır beklenen barış adına bunu bir an önce gerçekleştirmeyi ve diyaloğu ve hareketi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.

Vatandaşlarımızın hem Kırım’da, hem de işgal altındaki Donbass’ta yaşadığını unutmuyoruz. Onları hatırlamalı ve onlar için savaşmalıyız.

Stanytsia Lugansk’daki köprüyü ve yolu restore ettik, Donbass’taki içme suyu sorununu çözdük.

Kırım sınırı da dahil olmak üzere yeni, kullanışlı, modern kontrol noktaları inşa ediyoruz. Vatandaşlarımızın geçici sınırı geçerken nasıl bir Ukrayna gördükleri çok önemli. Aydınlatılmış, asfaltlanmış ve rahat görmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

Bu topraklardaki gençler için, onların istihbaratı için savaşıyoruz. Bu yıldan itibaren Kırım ve Donbass’taki çocuklar Ukrayna’daki tüm yüksek öğretim kurumlarına gidebilir ve orada ücretsiz okuyabilirler.

Oradaki insanların Ukrayna hakkındaki gerçeği Kiselyov’dan değil Ukrayna’dan bilmelerini gerçekten istiyoruz. Kırım ve Donbass’a yayın yapan Dom televizyon kanalını açtık. Elbette orada objektif sayıda görüşe sahip olamayız, ancak Rus medyasından Dom kanalına yönelik olarak yapılan sürekli eleştiri yağmuru, olayların doğru yönde ilerlediğini gösteriyor.

Dünya liderlerini her zaman sadece Kiev’i ziyaret etmeye değil, benimle birlikte Donetsk ve Lugansk bölgelerini ziyaret etmeye davet ediyorum. Bunu daha önce İsviçre Başkanı Donald Tusk, AGİT Dönem Başkanı Martin Sajdik’in Özel Temsilcisi Bayan Sommaruga, Almanya ve Fransa’nın Ukrayna Büyükelçileri – Bayan Feldhusen ve Bay de Poncins ile yaptık. Oradaki gerçek durumu görüyorlar ve bunu diğer ortaklarımıza aktarıyorlar. Yarın Halkın Hizmetkarı partisinin 120 milletvekilinin de Donbass’a gideceğinden çok memnunum.

Tatile Türkiye’ye değil, Maldivlere de değil. Milletvekilleri cepheye gidecek.

Ve oradaki durumu sosyal ağlardan değil, askeri ve yerel sakinlerimizden duyacaklar.

Donbass’ta barış ve Kırım’ın yerinden edilmesi temel önceliklerim. Maalesef Kırım meselesi Normandiya formatının hiçbir zaman gündeminde olmadı. Ama her zaman bizim gündemimizde oldu ve olacak. Kırım işgal altında kaldığı ve Ukraynalılar ve Kırım Tatarları düzenli olarak zulüm gördüğü sürece, dünya Kırım’ı unutmamalıdır.

Budapeşte Memorandumunun güvenlik garantileri hakkında istediğiniz kadar komik kısa yazılar gönderebilirsiniz, ancak bunlar bizim bölgelerimizin geri gelmesine yardımcı olmayacaktır.

Bunun için yeni ve etkili araçlar arıyoruz. Kırım meselesi uluslararası gündeme döndü. “Kırım Platformu” formatı oluşturuyoruz. Bu, Kırımlıların haklarını korumaya ve yarımadanın işgalini ortadan kaldırmaya yönelik uluslararası çabaların bir koordinasyonudur. Bu girişimi daha önce Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Kanada, Türkiye ve diğer ortaklardan temsilcilerle ayrıntılı olarak tartıştım. Birçoğu bu platforma katılmaya ve aktif olarak rol almaya hazır.

Ayrıca Ukrayna milli marşının Donbass Arena’da çalınması ve bayrağımızın Kırım üzerinde çekilmesi için deokupasyonu yakınlaştıracak kararlar almalıyız. Tüm Ukraynalılar, geçici olarak işgal edilmiş bölgelerimizin kurtarılmasından ve geri dönmesinden sonra ne olacağını eşit şekilde anlamalıdır. Barışı sağladıktan sonra, başarılı uluslararası deneyime dayalı, güvenli bir yeniden entegrasyona başlayacağız. Bu, her şeyden evvel, sorumlulukla ilgili olmak üzere geçiş dönemine ilişkin bir yasa paketidir.

Burada manipülasyon için çok özel durumlar da var. Daha detaylı konuşmak gerekirse. Korkunç “af” kelimesi herkesle ilgili değildir ve sorumluluktan kaçınmakla ilgili değildir.

Elleri kanla kaplı olmayan ve aslında işgalci tarafından rehin tutulan milyonlarca vatandaşımızla ilgili. Ve net bir sinyale ihtiyaçları var: Korkmayın! iyi bir gelecek sadece Ukrayna ile mümkündür.

Zaten bugün, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin özgür bölgelerinde yeni bir Donbass inşa ediyoruz. Modern, güvenli, zengin. Ancak bölgeyi Rusya’nın saldırganlığından arındırmak için özel ekonomik koşullara ihtiyaç var. Donetsk ve Lugansk bölgelerinin ekonomik kalkınma stratejisine ihtiyacımız var; bu, vergi ve gümrük tercihlerini, yatırımcılar için askeri-politik risklerin sigortasını, uluslararası standartlara göre tahkimi içerecek. Bu konuda çalışmalarımız çoktan başladı.

Savunma sanayii ve ordunun modernizasyonu

Ukrayna’da barışın başlaması orduyla ilgilenmekten vazgeçeceğimiz anlamına gelmediğini bir kez daha vurgulamak isterim. Aksine, yalnızca modern ve yetenekli bir ordu barışın devamlılığını garanti edecek ve Ukrayna’nın güvenliğinin anahtarı olacaktır.

Sahte taslak bildirimler, Zelenskiy’nin orduyu yok edeceği dair korku hikayeleri vardı. Hepsi oradaydı. Ancak tartışılmaz gerçekler var. 2020’de ordunun bütçesi Ukrayna tarihinindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Koronavirüs krizi sırasında tek bir grivna dahi azalmadı. Ve lütfen 2021 yılında ordu için fonları azaltacağımız “ihaneti”ni yaymayın. Bu imkansız çünkü bütçe henüz onaylanmadı. Bunun olmasına izin vermeyeceğim. Bunun olmasına asla izin vermeyeceğim. En azından bu fonlar bu yılki seviyesinde kalacak. Bu 117 milyardan fazla grivna demek. Bu, orduyla ilgili reklam panoları çağındakinden 15 milyar daha fazla.

Evet böyle ilan panolarımız yoktu ama fiilen orduyu güçlendiriyoruz. ABD Kongresi, Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık askeri yardımı onayladı. Birleşik Krallık’ta Ukrayna Donanması’nı güçlendirmek için 1 milyar 250 milyon paundluk anlaşma imzaladık. Ada sınıfı ek sürat teknelerini aldık ve bekliyoruz. Türkiye ile birlikte korvet, motor ve askeri drone üretecek, hava savunma sistemleri geliştireceğiz.

En son silah örneklerini üretmeye başladık: topçu bölümü “Obolon-A” nın kontrol kompleksi, harç kompleksi “Bars”; topçu mühimmatı, özellikle jet sistemleri için. “Vilkha-M” MLRS ve “Typhoon” füze sistemleri test ediliyor. “Hetman Sahaidachny” firkateyninin modernizasyonu ve “Centaur” çıkarma botlarının testine hazırlık çalışmaları devam ediyor. Gemilere karşı seyir füzesi “Neptune” kabul edildi.

Karadeniz bölgesini korumak için devlete ait iki Ukrayna deniz üssü inşa etmeye başlıyoruz.

Vatansever olmadığımız konusundan yalan söyleyebilirsiniz, ancak 2014’ten beri ilk kez gönüllüler savaşçı statüsünü aldı. Ukrayna’yı savunan yabancılar vatandaşlık alıyor. Ve Ukrayna, gelişmiş fırsatlara sahip bir NATO ortağı statüsünü aldı.

Genelkurmay’ı NATO üye devletlerinin tipik yapısına uyarladık. Rapid Trident ortak tatbikatları başarıyla gerçekleştirildi. NATO standartlarını ve birliklerimizin NATO kuvvetleriyle birlikte çalışabilirliğini uygulamaya devam ediyoruz.

Bunların hepsi Ukrayna’nın savunma yeteneklerini ve güvenliğini güçlendirmek için önemli adımlar.

Ama ordumuzun sahip olduğu en önemli şey insanlardır. Askerlerimi. Kendilerine ve ailelerine en uygun koşulları sağlamak için çalışıyoruz. Ukrayna’yı karada, suda, havada ve siber uzayda savunabilecek bir Ukrayna ordusu inşa ediyoruz. Böylece hiç kimse egemenliğimizi, toprak bütünlüğümüzü tecavüz etmeyi veya tek bir atış yapmadan Ukrayna topraklarının bir kısmını elimizden almayı düşünmesin. Bu asla olmayacak. Kırım’ı savaşmadan teslim edenler sorumlu tutulmalıdır.

Herkesin anlamasını istiyorum: sorun intikam değil, sorun adalet. Toplumun cevaplara ihtiyacı var. Ve bu sadece bu konuyla ilgili değil. İnsanlarda bunlardan binlerce var. Cevap ve adalet eksikliği güven kaybına yol açar. Toplum devlete güvenmiyorsa başarılı bir ülke inşa etmek imkansızdır. Güven sadece devlet organlarına karşı tutumla ilgili değildir, aynı zamanda insanların sorunları çözme ve karar alma sürecine katılımıyla da ilgilidir.

Demokrasi

Bu nedenle demokrasi yönetim programımın önemli bir noktasıydı.

Bu, vatandaşların devlete ve kurumlarına olan güvenini geri kazandıracaktır. Bu arada, bu sadece Ukrayna için değil, diğer birçok devlet için de bir sorun. Sonuç olarak, çeşitli demokrasi ve doğrudan demokrasi araçları ortaya çıkmaktadır. İsviçre, Kanada ve İrlanda’da birçok başarılı örneği vardır.

En başarılısı hepiniz tarafından iyi bilinmesine rağmen. 1 Aralık 1991. Referandumda 28 milyon 804 bin 71 Ukrayna vatandaşı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy kullandı.

Bunu akılda tutarak, Ukraynalıların fikrini sormanın tehlikeli olduğunu söylediğinizde garip. Ülkede özgür bağımsız medya olmadığı için insanlar kandırılacak. Bu salonda bulunan insanlar tarafından söylenmesi ise alay etmek gibi. Biri üç, diğeri iki TV kanalına sahip olan parti liderleri.

Ukrayna halkının olgunlaşmadığını ve karar vermeye hazır olmadığını söylüyorsunuz. Ama hatırlatmama izin verin, 2004 ve 2014’te iki devrim yapanların Ukrayna halkı olduğunu hatırlayın. Sonuç olarak, çoğunuz kendinizi bu salonda buldunuz.

Ukrayna’da demokrasi olacak. Vatandaşlara karar alma için kapsamlı bilgiye erişimini sağlamak devletin görevidir.

İnsanlar kendi bölgeleri ve tüm ülke için güncel konularda söz hakkına sahip olmalıdır. Bunu haftada bir, ayda bir veya yılda bir yapın. Gerektiği kadar.

İlk demokrasi tasarısı hazır ve tarafımdan sunuldu.

Tüm milletvekillerine çağrımdır: nihayet Ukraynalılara hükümetin ana görevlerini oluşturmaları, kararları etkilemeleri ve değişime katılımlarını hissetmeleri için gerçek bir mekanizma verin. Fikirlerinin sadece seçimlerde önemli olmadığını hissettirin. Bu adil olanıdır.

Adalet ve eşitlik, programımın bir sonraki maddesi.

Kendim başlayacağıma söz verdim. Pek çok girişimde bulunuldu, ancak herhangi bir Başkanın görev süresi boyunca Cumhurbaşkanının görevden alınmasına ilişkin yasa çıkarılmadı. Yaptık.

Rakipler bunun sahte olduğunu ve kanunun gerçekten işe yaramadığını söylüyor. Ama milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması konusunda da aynısını söylediniz.

Öyleyse neden Ukrayna tarihinde ilk kez, hükümet yanlısı bir başkan yardımcısı, NABU’dan bir videonun yayınlanmasının ardından, iki gün sonra suç duyurusunda bulundu ve mahkeme öncesi gözaltı merkezinde sona erdi. 1 hafta sonra? Ve kefaletle ilgili karşı argümana şunu söyleyeceğim: bu konuda programda sunduğum şeyi okuyun. Ve ne olursa olsun, bu tarihsel bir emsal. Ve tek örnek değil.

28 yıldır tüm milletvekillerinin söz verdiği şeyi, dört ayda yaptık. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. “Piyano oyu” cezai sorumluluğa yol açar. Devamsızlık para cezasına yol açar. Rada’ya girmeyen partileri maaştan mahrum bıraktık. Ve Halkın Hizmetkarı’nın, bu maaşı reddeden ve COVID-19 ile mücadeleye tahsis eden mecliste tek taraf olduğu için gurur duyuyorum.

Seçim Yasasını açık listelerle kabul ettik ve çoğunluk sistemini ortadan kaldırdık. Siyasi sistem tamamen yeniden başladı. Bugün Ukrayna’da kendisinin dokunulmaz veya “ebedi” olduğunu düşünen hiçbir yetkili yok. Bölgesel devlet idaresinin başı, Başsavcı veya Başbakan olmanız fark etmez. Sonuç yok, işiniz bitti. Bu kadar.

Dijital Ukrayna

Çünkü bu, sonraki noktamın felsefesidir: devlet için halk değil, halk için devlet. Bu, devlet ile vatandaş arasındaki yeni bir ilişki biçimidir. Devletin bir hizmet olduğu yer. Rahat ve net.

Bunun için akıllı telefonda bir uygulama oluşturuyoruz. Şimdiden 26 milyon Ukraynalı “Diia” uygulamasını ve dijital ehliyetini kullanabilir. Araç tescil belgesi, pasaport sadece akıllı telefonda. Veya bir görevlinin katılımı olmadan geliştiricinin elektronik ofisinde inşaat ruhsatını alın.

Bilgisayarınızdan ayrılmadan 15 dakika içinde işletmenizi kaydedin. Çoğu ülkeden daha hızlı. Genç ebeveynler “yeMalyatko” hizmetini kullanabilir ve doğum hastanesinde tek bir başvuru ile veya çevrimiçi olarak hizmet alabilirler.

Dünyada dijital pasaporta sahip ilk ülke olduk. Online olarak seyahat edebileceğiniz veya bir banka hesabı açabileceğiniz pasaportunuz var.

Ve bu, dijital bir hayatta bu sadece yolun başlangıcı. 2021, ülkenin kağıtsız hayata girmesinin başlangıcı olacak. Hiçbir devlet kurumu Ukraynalılardan kamu hizmetlerinden yararlanmak için herhangi bir sertifika, emir veya diğer belgeleri talep etmeyecektir.

Önümüzdeki yıllar için hedefimiz yüzde yüz online kamu hizmetleridir. Ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde vatandaşlar isterlerse online oy kullanabilirler.

Dijital bir ülke sadece yeterli değildir. Bürokrasinin ve yolsuzluğun atipik hale geleceği bir ülke burası. Bu güçlü bir ekonomik gelişme çünkü dijital ekonominin dünyadaki payı hızla artıyor.

Bir ay önce, BT endüstrisinin gelişmesi için uygun koşullara dair bir kararname imzaladım. Ukrayna zaten küresel bir BT merkezi haline geliyor. Ayrıca, özel bir vergi, mali ve yasal rejimle dünya sanal ekonomik bölgesini “Diia. City” şeklinde benzersiz bir dijital şehir yaratıyoruz. Bu proje, yaratıcı işlerin gelişmesini sağlayacak ve yabancı yatırımı çekecektir.

Ekonomi ve özelleştirmeler

Bu tür fikirler Ukrayna’yı birleştirmelidir. Tıpkı Ukraynalıların iyi yaşamaları ve zengin olmaları gerektiği fikri gibi. Bu amaçla iş dünyasının, yatırımcıların ve uluslararası ortakların uzun süredir beklediği yasaları kabul ediyoruz.

Programımın hedefi kayıtdışı ekonomiyi bitirmek, yerli üretimin geliştirilmesi, uygun fiyatlı kredi vermekti.

Bu yöndeki belirli adımlardan bahsedelim.

Ukrspirt’in tekelini tasfiye ettik ve bu sektörü gölgeden çıkardık. İlk içki fabrikası geçen hafta özelleştirildi. Gelecekte hazine gelirlerini yaklaşık sekiz kat artırması gereken bu sürece devam edilmelidir.

Ülke genelinde binlerce yeraltı kumarhanesi kapatıldı. Kumar endüstrisinin yasallaştırılmasına ilişkin yasa kabul edildi. Yıllardır gölgede olanlar, gelecek yıl ilk lisanslarla birlikte bütçeye beş milyar grivna getirecek. Neredeyse bin kaçak benzin istasyonu kapatıldı. Özellikle, bu nedenle, benzin istasyonlarının resmi ağları yakıt fiyatlarını düşürdü.

Ukrayna Merkez Bankası’nın politika faiz oranı Nisan 2019’da % 17’den rekor bir şekilde % 6’ya düşürüldü. Bu ne demek? Bu konut faizi % 25 değil, % 10 veya daha azdır. Bir yıl içinde. Hayal etmek. Zaten ortaya çıktı. Krediler artık % 20’de değil, % 5, 7, 9 şeklinde işletme kredileridir. Bu arada, 5-7-9 programı kapsamında bir yıldan kısa bir süre içinde KOBİ’ler şimdiden 10 milyardan fazla dağıtıldı.

İmtiyaz yasası kabul edildi. Katar, Gürcistan ve İsviçre’den yatırımcıların ilgisini çeken Olvia ve Herson limanlarının imtiyazı için ihaleler yapıldı.

Büyük ölçekli bir özelleştirme başlattık. Önemli: Devletin stratejik tesislerinden değil, sadece yolsuzluk ve borçların olduğu yüzlerce verimsiz işletmeden bahsediyoruz.

Dün devlete zarar verdiler ve bugün milyarlar getirdiler. Örneğin, “Dnipro” oteli. Bu arada, o ve diğer bazı nesneler geçmişte Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın kullanımında olan ve özelleştirmeye sunulan ilk mülk oldu.

Enerji güvenliğini sağladık ve Gazprom ile gaz geçişi için 5 yıllık yeni bir sözleşme imzaladık ve Stockholm Tahkiminde 3 milyar dolar kazandık. Isıtma sezonuna rekor gaz ve kömür rezervleriyle başlıyoruz.

Asgari ücret ve emekli maaşları

1 Eylül’den itibaren asgari ücret 5 bin grivnaya çıkarıldı.

Ocak 2021’de 6 bin, Temmuz’da 6,500 grivna olacak. Yaşlılar için emekli maaşları endeksi ve emekli maaşlarında artış oldu.

80 yaşın üzerindeki insanlar için emekli maaşlarını artırmak için üç milyar grivna daha tahsis edildi. Önümüzdeki yıl 75 yaş üstü insanlar için de verilecek.

Önemli sözümüz ve abartmadan tarihi bir karar çıkarttık: Ukrayna’da bir arazi piyasasının açılması. Bu reforma, manipülasyon ve mitlerle gelinen büyük bir muhalefet vardı, politikacıların ve bireysel işletmelerin, bu süre zarfında 5 milyon hektarlık araziyi çaldıkları “gri” pazarı koruma arzusu vardı.

Bu reformu halk için yaptık. Sadece Ukraynalılar satın alma hakkına sahip olacak. Bir kişinin sahip olduğu maksimum alan ve Ukraynalı çiftçiler için tercihli koşullar konusunda kısıtlamalar vardır. Ve politikacılar oybirliğiyle Ukraynalılardan toprak aldığımıza ikna olurken, ben de tarım arazisinin devletten ortak mülkiyete devrine ilişkin bir kararname imzaladım.

Yerel özyönetim iki milyon hektardan fazla araziye sahip olacak. Bunlar, vatandaşlarının kalkınması ve refahı için kullanılabilecek arazi kullanımından elde edilen fonlardır.

Ukrayna ekonomisi

Koronavirüs krizinin Ukrayna ekonomisi için bir istisna oluşturmadığı açık. Ancak tüm krizler biter. Bu da bitecek. Ve bundan daha güçlü çıkacağız.

Neyin yanlış olduğunu anlamaya çalıştık. Yıllar boyunca ekonomiyi yönetmede neyin yanlış gittiği ve nasıl düzeltileceği.

Hükümet, devletin tam denetimini yaptı. Ve iki hafta içinde sonuçları sunacak. En sonunda. Ancak bugün şu gayet açık: önümüzde çok iş var ve öncelikler belli.

Kamu-özel sektör ortaklığının geliştirilmesi için devletin ekonomideki payının azaltılması gerekiyor.

Mali kaynağımız sınırlıdır. Evet, herkesi tatmin edemeyiz. Ama başkalarına yardım edenlere yardım etmeliyiz. Bunlar, yatırımı vergilerle geri döndüren ve yeni işler yaratan yüksek çarpanı olan projelerdir.

Geri çekilen sermaye ve sıfır beyanname. Bu konuyla ilgili bitmek bilmeyen tartışmalar yeter. Bu konuya bir son vermenin zamanı geldi ve ben buna hazırım. Hükümete bunları ve diğer önemli alanları dikkate alması talimatını veriyorum.

Ve en önemlisi. Ukrayna’nın tam teşekküllü bir kalkınma stratejisine ihtiyacı var.

İki, üç veya beş yıldır değil. Ukrayna’nın gelişimini siyasi terimlerle ölçmek yeterlidir. Ekonomimizin 2030’a kadar nereye ve neden hareket etmesi gerektiğine dair net bir vizyona ihtiyacımız var. Bu tür çalışmaların hükümet tarafından yapıldığını biliyorum.

Bu nedenle devletimizin denetim sonuçları ile birlikte 2030 yılına kadar Ukrayna’nın ekonomik vektörlerinin sunumunu bekliyoruz.

Yolsuzlukla mücadele

Aslında Ukrayna’nın devlet bütçesini doldurabilecek ve doldurması gereken başka bir alan daha var. Bu, yolsuzluğa karşı etkili bir mücadeledir.

Programımda yazıyor: yolsuzlukla mücadele değil, onun üzerinde bir zafer. Ancak, kolluk kuvvetlerinin cümleyi sonuna kadar okumadığına ve sadece ilk kısmını dikkate aldığına dair bir şüphe var. İlk kısmı “yolsuzlukla mücadele değil”.

Dürüst olmak gerekirse, bundan bıktım. Yolsuzluğa sıfır toleransımız var, bu Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortaklarımız tarafından onaylandı. Ama başkalarının çalmaması için Başkanın çalmaması yeterli mi?

İnsanlar diyor ki: bahar geldi. Hapisler nerede? İster inanın ister inanmayın, televizyonda söylenemeyen bu sorular ve sözlerle her toplantıya tüm kolluk kuvvetlerimizin başkanlarıyla başlıyorum.

Her seferinde onlara tüm koşulların yaratıldığını hatırlatıyorum. Lütfen: yasadışı zenginleştirme için cezai sorumluluk getirdik. Yasadışı varlıklara el konulması ihtimali var. 2015 yılından beri var olmayan NABU ve SAP’nin tam operasyonel bağımsızlığı. Yüksek Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi’nin çalışmaları başlatıldı. NAPC’yi yeniden başlattık.

Sadece telefon yasası ve siyasi eksiklik bizi engelleyecektir dediler. Siyasi irade var. Telefon yasası yok. Rakipler bunun böyle olmadığını söylüyor.

Öyleyse söyle bana, o telefon nerede? Belki sonuç en azından böyle bir şekilde olacaktır?

Çünkü artık yasal, operasyonel, maddi, psikolojik koşullar var. Ve henüz gerçek bir sonuç yok.

İşlerine karışmaya hakkım yok ama değerlendirme hakkım var. Değerlendirmem o ki sonuçlar tatmin edici değil.

Ama düzeltilebileceğine ve düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Milletvekillerinden önümüzdeki dört yıl için Yolsuzlukla Mücadele Stratejisine odaklanmalarını istiyorum. Evet, yıllar içinde birçok strateji yazılmıştır. Ve sonucu garanti etmezler. Ama sakinleşip yolsuzluğun olmadığı Ukrayna’nın bir kurgu olmadığını herkese kanıtlamayacağım, gerçek olmalı. Ve kolluk kuvvetleri, bakanlar, diğer başkanlar, bunun için ne kadar değişmeleri gerektiği umrumda değil.

Yargı reformu

Yargıçlarımızın işi daha az önemli değil. Evet, yargı reformunun gerekliliği konusunda uluslararası ortaklarla aynı fikirdeyim. Ama eminim ki hiç kimsenin sadece “reform” kelimesi için reforma ihtiyacı yoktur.

Ukrayna’nın bağımsızlığı yıllarında, her yeni hükümet yargıda reform yapmaya başladı. Sonuç olarak, ülkedeki hükümetler, parlamentolar ve cumhurbaşkanları değişir ve yargı kalır. “Nesnel, tarafsız, adil adalet” – sanki yabancı kökenli sözler gibi vatandaşlara tanıdık gelmiyor.

Değişime ihtiyacımız var. Yargı reformunun önceki versiyonlarından farklı ifade edilmiş görüşler değil, etkili çözümler. Cumhurbaşkanlığı’nda kurulan ilgili hukuk komisyonundan onları bekliyorum.

Yolsuzluğun olmadığı ve adil mahkemelerin olduğu Ukrayna’ya ihtiyacımız var. Bütün vatandaşlarımızın istediği bu. Bu tüm uluslararası ortaklarımız tarafından takdir edilmektedir.

Bu arada biri ne kadar ikna ederse denesin de uluslararası koalisyon Ukrayna’yı desteklemeye devam ediyor, üstelik yeni bir seviyeye geliyor. İki meclisli ABD desteğini sürdürdü. Ukrayna ve Birleşik Krallık resmi olarak stratejik ortaklar haline geldi. Ukrayna-Türkiye ilişkileri eşi görülmemiş bir düzeye ulaştı. Kanada, abartıya kaçmadan güvenilir bir ortak olmaya devam ediyor, bizim için uluslararası bir kan kardeşi.

AB ile vizesiz rejim

Ve tüm uzmanlar, bu yılki AB-Ukrayna Zirvesi ve ortak bildirinin neredeyse ilk kez Ukrayna ile Avrupa arasındaki ortaklığı çok açık bir şekilde vurguladığını belirtiyor. Başarılarımıza, özellikle Ortaklık Anlaşmasının uygulanmasında somut ilerlemeye, “endüstriyel vizesiz rejim” için tüm ön koşullara, AB ile Ortak Havacılık Bölgesi Anlaşmasına, Ukrayna pazarlarının Avrupa pazarlarıyla entegrasyonunun derinleştirilmesine dikkat çekiyorlar.  Ve açık bir mesaj var: Ukrayna’nın Avrupa ile vizesiz rejimi güvenlidir. Birileri ne derse desin.

Bu, IMF ile sürdürdüğümüz işbirliği için de geçerli. Dünya Bankası ve EBRD ile olduğu gibi.

Komşularla ilişkiler

Bugün aslında Macaristan, Romanya ve Polonya ile yapıcı bir diyalogu ve iyi komşuluk ilişkilerini yeniden inşa ediyoruz.

Polonya ve Litvanya ile birlikte Lublin Üçgenini kurduk.

Politik, ekonomik ve sosyal etkileşim için bir platformdur.

Ve bir gerçeğin daha dünya arenasında göze çarpmayan ama gerçekten önemli bir zafer olduğunu düşünüyorum. Uluslararası düzeyde, “Dünya Ukrayna’dan bıktı” ifadesi ortadan kalktı. Devletimizin imajına yeni bir anlam verdik. Ukrayna’ya yeni bir gözle bakmaya başladılar. Onu yapıcı, güvenilir ve dolayısıyla eşit bir oyuncu olarak algılayan. Her türlü desteğe değer veren ve öncelikle kendisine güvenen bir ülke olarak. Kimsenin bizim için dönüşümü gerçekleştiremeyeceğini anladı diye kimse bizim için başarılı bir ülke kurmayacaktır.

Proaktif olduk. Ve bu bağlamda, inisiyatifimize dikkat edilmelidir: Kiev’de Uluslararası Dezenformasyon ve Propaganda ile Mücadele Ofisi merkezi kuruldu. Ukrayna’nın bu tür bir karşı eylemde gerçek deneyimi var.

Bu arada, salonda bulunanlardan bazılarının sahte ve yanlış bilgi yaratmada tanınmış uzmanlar olduğunu biliyor ve onları davet ediyorum: Deneyiminizin gerçekten devlete biraz hizmet etmesine izin verin.

Sağlık sistemi ve maaşlar

Sevgili arkadaşlar! COVID-19 konusunun tüm alanı doldurduğunu kabul etmeliyiz, ancak aynı zamanda tıp endüstrisi için tek zorluk bu değil. Facebook, Instagram ve masaüstüm tıbbi reformun ikinci aşamasına ilişkin doktorların talepleriyle doluydu.

50.000 doktoru kovma ve 300’den fazla hastaneyi kapatma riski vardı. Acil tıbbi bakım, multidisipliner hastaneler, onkoloji merkezleri, gazi hastaneleri, çoğu çocuk hastanesi, psikiyatri ve tüberküloz hizmetleri tehdit altındaydı.

Tüm bunlara izin vermedik. Çocuk doktorlarının yurtdışına çıkmasını önleyerek bebek ölümlerinde felaket bir artışa engel olduk. Veya önümüzdeki iki yıl içinde tüberküloz insidansının üçte bir oranında artması.

Tıbbi reform konusunun hararetle tartışıldığını biliyorum. Biliyorum. Ancak bununla yüzleşelim – bu reformun hem inkar edilemez avantajları hem de bariz zayıflıkları var. Görevimiz olumlu olanları korumak ve tüm hataları düzeltmektir. Her düzeydeki hem hastalar hem de sağlık çalışanları reformdan memnun olmalıdır.

Ek olarak, profil komitesinden ve bakanlıktan nihayet Ukrayna’da görünebilecek bir tıbbi sigorta modeli bekliyorum.

Transplantoloji sisteminin oluşumunu ve gelişimini not etmek istiyorum. Nakil merkezleri ağı önümüzdeki iki veya üç yıl boyunca çalışmalıdır. Bu, yurtdışında pahalı ameliyatlara ihtiyaç duymadan Ukraynalıların birçoğunun hayatını kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Sağlık çalışanlarının maaşlarının artırılması çok önemli. 1 Eylül itibariyle bu yüzde 25, 50 ve 70 oranında yapıldı. Bu sadece başlangıç.

Sağlık Bakanlığı planına göre 2021 yılında bir doktorun asgari maaşı 20-25 bin grivna olmalıdır. Hemşire – 15 bin grivna, genç sağlık personeli ise 10-12 bin grivna kadar. Eğitimcilerin ve bilim adamlarımızın bir sonraki adım içerisinde olması gerektiğine inanıyorum.

Eğitim

Bugün tüm başarılı ülkeleri birleştiren karakteristik bir şey var. Yollarının başında hepsi eğitime yatırım yaptı. Tüm ülkeler. Ona stratejik önem verdiler.

Bugün aynı yönde ilerlemeye çalışıyoruz. Ukrayna eğitiminin her kademesinde var olan problemleri paralel olarak çözmek. Bu, anaokullarının mevcudiyeti ve kalitesidir. Öğretmenlik mesleğinin prestijini ve maaşlarını artırmak. Modern altyapının oluşturulması: yeni anaokulları ve okullar.

Son 20 yıldır yıkılan mesleki eğitimi eski haline getirmeye başladık. Ülkemiz bugün kalifiye işçilere şiddetle ihtiyaç duyuyor.

Yüksek öğretime özel önem veriyoruz. Bizim ve dünya ekonomisinin trendlerini karşılayan modern dünyada rekabet edebilecek profesyonelleri yetiştirmelidir.

Ve tabii ki, her zaman yenilik ve ekonomi için bir itici güç olan bilim. Araştırma altyapısının geliştirilmesi ve yetenekli Ukraynalı bilim adamlarının desteği devlet için bir öncelik olmalıdır.

Eğitim ve bilim, sonucun çabuk elde edilemediği, ancak sonunda çok önemli olduğu bir alandır.

“Rahat Ülke” programının maddesini uygulamak için “Büyük İnşaat Programı”na başladık. Ve bu, sadece başka bir devlet programının adı değil. Herkes ülkenin gerçekten büyük bir inşa faaliyetine girdiğini görüyor. Ukrayna’yı bir araya getiriyoruz. Sadece fikirlerle değil, sadece kelimelerle değil. Ama aynı zamanda yollar ve köprülerle.

Bu yıl 4 bin kilometre devlet yolu ile  2 bin km yerel öneme sahip yolu, 100 okul, 100 anaokulu, 100 spor tesisi. En yeni tıbbi ekipmanlarla 210 hastane. Yılın başında bu rakamları açıkladığımızda pek çoğu inanmadı. Ancak bu tesislerin çoğu hazır ve söz verdiğimiz gibi yıl sonuna kadar tüm bu planı yerine getirmiş olacağız.

Evet, bazen önceki hükümetin bazı tesislerini bitirdiğimiz yönünde eleştiriler oluyor. Anahtar kelime “bitiriyoruz”. Yıllarca ertelemiyoruz, inşaatları için fonları “püskürtmüyoruz”. Bitiriyoruz. Bu arada, yüksek kalitede ve hızlı.

Ayrıca, sadece önceki hükümetin değil, aynı zamanda seleflerinin ve seleflerinin de tesislerini tamamlıyoruz. Bir örnek, yazın yeniden yapılanmasının ardından açılan Ohmatdyt Hastanesi’dir. Ve Zaporijya Köprüsü – ülkenin en ünlü uzun vadeli inşaatı. Aktif çalışma bugün zaten devam ediyor ve bu tesisi kesinlikle tamamlayacağız. Biz, sonraki politikacılar değiliz.

Ukrayna siyasetinin uzun geleneğine rağmen “Büyük İnşaat” yerel seçimlerden sonra da bitmeyecek ve daha da büyüyecek. Yeni yollar, okullar, anaokulları ve hastanelerin yanı sıra Ukrayna kalelerinin, tiyatrolarının restorasyonuna başlayacağız. Anavatanımızın müzeleri, kültürel ve mimari mirası.

Ayrıca “Ukrayna şampiyonları!” adlı bir program hazırlıyoruz. Ülkenin her bölgesinde geniş ve modern bir spor alanı olmalıdır. Her biri seçkin bir Ukrayna şampiyonunun adını alacak.

Tam yüksek hızlı İnternet kapsamı olmadan rahat bir ülke imkansızdır. Ve her bölgede modern, yeniden inşa edilmiş veya yeni havaalanları. Her gün, ülkeyi mümkün olduğunca vatandaşlar için daha rahat yaşanır hale getirmek için bunun üzerinde çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist tarafından ziyaret edilecek olan, seyahat etmekten mutluluk duyacakları.

Sevgili Ukraynalılar! Sonsuza kadar üç şeye bakabilirsiniz. Ateş nasıl yanıyor, su nasıl akıyor ve siyasetçiler Ukrayna’daki sorunlardan nasıl bahsediyor. Ama sözlerimiz yüzünden sorunlar ortadan kalkmayacak. Çalışmamız gerek.

Bugün konuşmadığımız ülke için çok sayıda önemli ve sorunlu konu olduğunu biliyorum. Her birine değinirsem, bu mesaj 2024’e ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar sürecek.

Bu nedenle, daha az kelime. Ayrıca programımın henüz yerine getirilmemiş tüm noktalarını da biliyorum. Biliyorum. Bana her gün yolu gösteriyorlar. Hayallerimi gerçekleştirmek için bana enerji veriyorlar. Bu programı bir sonraki Ukrayna Cumhurbaşkanı’na iletmek istiyorum, burada her bir öğe tamamlandı olarak bir onay işaretiyle işaretlenecek. Ve içtenlikle söylemek gerekirse: Sevgili Ukraynalılar! Utanmadım. Bu bir rüya.

En sonunda. 25 Ekim’de Ukrayna’da yerel seçimler yapılacak. Çok önemli. Siyasi partiler için değil. Sizin için sevgili Ukrayna vatandaşları. Şehirlerinizin, köylerinizin, topluluklarınızın gelişimi ve refahı için. O gün size 5 soru soracağım. Ve cevabı bekleyeceğim. Ve bugün kendime önemli, samimi sorular soracağım.

Ve onlara hemen cevap vereceğim.

Bir yıl önce ülkeyi daha iyi hale getirmenin bu kadar zor olacağını düşünmüş müydüm?

Hayır.

O zaman bunu bilseydim fikrimi değiştirir miydim?

Hayır.

Başaracak mıyız?

Evet!

Yaşa Ukrayna!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com