Vergi Dairesi başkanı: 9.5 milyon kişi tüm ülkeyi besliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Vergi Dairesi Başkanı Aleksey Lyubçenko tarafından bir röportajda verilen bilgiye göre bugün Ukrayna’da 2.1 milyonu emekli olmak üzere 11.6 milyon kişi sadece maaş alıyor. Yani 9.5 milyon kişi tüm ülkeyi destekliyor.

Vergi Dairesi başkanı: 9.5 milyon kişi tüm ülkeyi besliyor

Ukrayna Devlet Vergi Dairesi Facebook sayfasından verilen bilgiyi göre Devlet Şahıs Sicilinde 37.6 milyonu Ukrayna’nın kontrolündeki topraklarında olmak üzere 44.1 milyon kişi var. Gelir, 2019 istatistiklerinin de gösterdiği üzere 19.7 milyon vatandaşa, yani % 45’e ulaştı.

Aleksey Lyubçenko BM sınıflandırmasına göre ekonomik olarak aktif bir nüfusa sahibiz (15-70 yaş arası): yaklaşık 34.6 milyon. Bu kategoriden, vergi makamları son on yılda Ukrayna haritasında 5.6 milyon kişiyi görmüyor.” dedi.

Vergi dairesi başkanına göre, bu sorun seçimlerde oy hakkı mekanizmasına ve bütçe sürecine bağlanmasıyla çözülebilir.

“Neden on yıldır vergi ödemeyenler tarafından şekillendiriliyoruz. Bir kişi yürür, oy verir. Ben karşıyım. Bu benim medeni durumum. Sosyal standartları sağlamak ister misiniz? Vergileri ödeyin ve keyfini çıkarın. Neden 11.6 milyon insan çalışıyor, vergi ödüyor? 1.8 milyon kişi daha aktif bir pozisyon aldı ve girişimci oldu; milyonlarca insan vergilerden bahsetmeye bile gerek kalmadan çalışmayı bile düşünmedi.” dedi.

4 Eylül’de, Başbakan Denis Şmigal, mevcut demografik tahmin gözönüne alındığında, modern emeklilik sisteminin Ukraynalılara emekli maaşı sağlayamayacağının kesin olduğunu, bu nedenle finanse edilen yeni bir sistemle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Sosyal Politika Bakanı Marina Lazebnaya, bugün Ukrayna’da resmi olarak çalışan 13 milyon vatandaşa karşılık 11.3 milyon emekli olduğunu söyledi.

Lazebneya “Ukrayna’da 16 milyon kişi çalışıyor. Ancak bunların sadece 13 milyonu resmi olarak çalışıyor ve Emekli Sandığı’na katkı sağlıyor: hem çalışanlar hem de şahıslar. Ve 11.3 milyon emekli var.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com