Uzmanlara göre Kiev ve Jitomir’deki yangınlar kundaklama sonucu çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Geraşçenko vatandaşları şüpheli araç ve kişileri tespite ve kolluk kuvvetlerine bildirmeye çağırıyor. Uzmanlara göre, Kiev ve Jitomir bölgeleri ekosistemlerindeki yangınlar, doğası gereği büyük kasıtlı kundaklama saldırılarının bir sonucu.

Geraşçenko “Kiev’de başlayan ve Jitomir bölgesinde devam eden yangınlara bakıldığında, uzmanların görüşüne göre, büyük kasıtlı kundaklama niteliği taşımaktadır. Yıldırım veya başka bir doğal faktör böyle bir vakada daha az olası bir yangına neden olabilir.” diye yazdı.

Kiev’in kuzeyindeki Çernobil bölgesinde başlayan ve daha sonra Kiev’in kuzeybatısındaki Jitomir bölgesine bağlı alanlarda devam eden yangınların çıkarttığı duman ve kirliliği başkente doğru taşıyan kuzey-batı rüzgarı üzerine bindirildiğini de ekledi.

İçişleri Bakan Yardımcısı, “Aynı zamanda, Belarus’ta aynı iklim durumunda olmasına rağmen sadece Kiev’in güney, doğu ve batısında ve Ukrayna polesyesinde (bataklık bölge), Rivne veya Jitomir bölgelerinde büyük orman yangınlarını gözlemlemiyoruz.” dedi.

Bu bağlamda Geraşçenko, tüm sorumlu vatandaşları şüpheli araçları bildirmeye, Kiev çevresindeki ormanların kundaklamasında yer alan kişilerin fotoğraflarını çekmeye ve polise bildirmeye çağırdı.

Ayrıca Kiev bölgesi polisinin, plakaları olmayan mopedler üzerinde seyahat ederek, Irpen Nehri’nin taşkın yatağında kasıtlı olarak kuru otları ateşe veren iki vatandaşın arandığı bildirildi.

“Bunlar artık bahçede bahar çalışmasını kolaylaştırmak için kuru otları ateşe veren köy sakinleri değil. Bu iki vatandaşın kimlikleri veya olası yerleri hakkında bilgileri olanların polisi (102) aramaları istendi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com