Uzman tahminlerine göre Ukrayna’da kaçakçılık hacmi yılda 12 milyar dolar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da kaçakçılık hacminin, sınır ötesi ticareti geliştirmeyi ve kaçak akışı engellenmesi ile bağlantılı olarak hesaplandığında yıllık yaklaşık 12 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.

Dolar

Ukrayna Gelecek Enstitüsü’nden uzman İgor Tişkeviç “Tahminlerimize göre, Ukrayna’ya ihracat ve ithalat şeklinde toplam kaçakçılık miktarı yıllık yaklaşık 12 milyar dolar. Bunlar, yalnızca komşu ülkelerle değil ve ulaştığımız minimum rakamlar … Kaçakçılıkla mücadele etmeliyiz, ancak kaçakçılığın yasal ticaret haline gelmemesinden ve mücadele ederken, bölgelerin ekonomik faaliyetini durdurmadığından emin olmalıyız ” dedi.

Ukrayna’nın sınır bölgelerinde kaçakçılık sorununun ölçeği özellikle açıktır. Ülkede her biri ekonomi, istihdam ve altyapı bakımından birbirinden farklı 15 bölge bulunmaktadır.

“Bazı bölgelerde, kaçakçılık bütçe geliri hariç, para kazanmanın tek yoludur. Sınır ötesi ticaret, bu bölgelere kaynak sağlamaktadır. Baskıcı önlemler, yerel ekonominin, sosyal ilişkilerin ve hatta politikanın bir parçası haline gelirse, sorunu çözemez. Sorumlulukları arttırmak isteyen devletin en azından yeni işler yaratma konusunda tarafları düşünmesi gerekiyor.” dedi.

Ülkedeki kaçakçılık durumunu iyileştirmek için özel tedbirlerden bahseden Tişkeviç , en azından gölge ticaretin bir kısmını yasallaştırmaya ve ek bir bütçe kaynağı elde edilmesini önerdi.

“Bu biçim, örneğin, daha düşük gümrük vergilerinin ödenmesi ile ülkede daha fazla satış yapabilmesi için belirli bir miktarda mal ithal edebilecek yeni bir bireysel girişimci kategorisi oluşturularak uygulanabilir. Bu grup üzerindeki vergi yükü elbette diğer FLP gruplarına göre daha büyük olmalıdır.” diyor uzman.

Bu şekilde devletin sınır kontrollerini güçlendirebileceğini, insanlara bir alternatif sunabileceğini ve kaçak mal akışlarını kaldırabileceğini belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com