Uzman Tahmini: Sonbaharda Ukrayna’da Dolar 30 UAH’a Yükselecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası ekonomi uzmanı Igor Garbaruk tarafından yapılan tahmine göre Ukrayna’da dolar önemli ölçüde artmaya başladı ve bu devam edecek. Sonbaharda dolar 30 UAH kadar çıkabilir.

Garbaruk’a göre, dolar kurundaki asıl artışın Ekim ayının son on günü ile Kasım ayının ilk on gününde görülmesi muhtemeldir.

Ancak uzmanlar, grivnanın şu andaki güçlenmesinin, spekülatif bir temele sahip olduğunu söylüyor . Garbaruk’a göre, uluslararası para spekülatörleri Ukrayna’ya dikkat çekti. Bu durumdan faydalandılar ve devlet tahvillerine büyük miktarda yatırım yaptılar.

Ayrıca bakınız: Polis Kiev’de Sahte Döviz Alışverişi Yapan Çeteyi Yakaladı(Video)

Spekülatörler dolarlarını Ukrayna para birimine çevirip menkul kıymet aldılar. Ancak 2019’un sonuna doğru, tersine bir işlem olacak: tahvillerin geri ödenmesi var ve grivnadan dolara doğru değişim olacak. Bunun sonucunda dolar kurunda bir artış kaçınılmaz.

Aynı zamanda, Garbaruk, Merkez Bankası tarafından sağlanan % 17 düzeyindeki iskontonun, devlet tahvillerine sahip olanlara aşırı kazanç sağlayacağına inanmaktadır.

Haftanın başından beri doların grivna karşısında değerlendiği görülmektedir.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com