Uzayda söylenen ilk şarkı: Ukraynalılar için etkileyici bir video ortaya çıktı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bundan, 57 yıl önce, ilk Ukraynalı kozmonot olan Pavel Popoviç “Gökyüzüne hayran kaldım, ve bence öyle…” halk şarkısının metnini biraz değiştirerek yörüngede söylemişti.

Pavel Popoviç

19. yüzyılın romantik şairi Mikhail Petrenko‘nun sözlerini çevirerek şöyle dedi: “… ben bir şahinim ve burada uçuyorum!”

Bağımsız Ukrayna‘nın ilk kozmonotu Leonid Kadeniuk’tur. Ancak tarihsel olarak, uzaya giden ilk Ukraynalı tam olarak 12 Ağustos 1962’de Popoviç oldu. Popoviç, Sovyet uzay gemisi Vostok-4’ten sonra, Nikolaev ve Vostok-3’ü de denedi. Ekipler arasında radyo ve video iletişimi de vardı.

Popoviç, tasarımcı Ukraynalı Sergey Korolev‘in isteği üzerine, Görev Kontrol Merkezi’nden astronotları izleyen kitleye, bir Ukrayna şarkısını “Gökyüzüne hayret ediyorum, o küçük düşünceyi tahmin ediyorum …” şeklinde değiştirerek söyledi.

Daha sonra bu görüntüler televizyonda gösterildi.

Ukrayna’nın ilk uzay uçuşu 2 gün 22 saat 57 dakika sürmüştür. Popoviç, Soyuz-14 uzay aracının mürettebat komutanı olarak 3-19 Temmuz 1974’te ikinci kez uzaydaydı.

Devlet Uzay Ajansı başkanı Vladimir Usov, Ukrayna’nın 3-4 yıl içinde uzay roketleri fırlatmayı planladığını söyledi .

Son zamanlarda uzay aracı Ilona Mask’in testler sırasında patladığını hatırlayın ve bu videoya geldi.

Pavlo Popoviç kimdir?

Pavlo Romanoviç Popoviç, 5 Ekim 1930’da Uzla, Bila Tserkva bölgesinde doğdu. Bila Tserkva’daki bir zanaat okulundan, Magnitogorsk Mesleki Teknik Okulu ve Magnitogorsk Aeroclub’dan, Kaçinski Askeri Havacılık Okulu’ndan ve Moskova’daki JukovskiyHava Kuvvetleri Mühendislik Akademisinden mezun oldu. Hava Kuvvetleri’nin askeri birliklerinde görev yaptı. 7 Mart 1960’ta titiz seçimden sonra, SSCB’nin kozmonotlarının ilk müfrezesine atandı. Yaklaşık 3.500 adaydan sadece 20’si kabul edildi.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com