UOK rahipleri yetkililerden kiliselere el konulmasıyla ilgili duruma müdahale etmelerini istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev-Pechersk Lavra’da Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağlı rahiplerin katılımıyla bir kongre düzenlendi. Kongreye Ukrayna’nın 14 bölgesinden 330’dan fazla kilise cemaati temsilcisi katıldı. Kongrede kiliselere el konulmasıyla ilgili duruma müdahale edilmesi istendi.

Realist’in verdiği haberde, Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi’nin Ukrayna’daki özerk bir kilisesi olup, şu anda Rus Ortodoks Kilisesi’nin tanıması dışında resmi bir statüsü bulunmamaktadır. Bunun dışında 2019 yılında faaliyete geçen Fener Rum Patrikhanesi’nin izni ile kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi resmi olarak tanınmaktadır.

Kongre katılımcıları konuşmalarında, piskoposluklarında gelişen ve kendilerine göre sadece Ukrayna Ortodoks Kilisesi cemaati olarak haklarını değil, aynı zamanda Ukrayna vatandaşları olarak anayasal haklarını da ihlal eden özel durumlardan bahsetti.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi (UOK) Başpiskoposu ve kilise dış ilişkiler dairesi başkan yardımcısı Nikolay Danileviç
“Bugüne kadar kilisemizin 200’den fazla yerdeki kilisesine el konuldu. Ve bu kongreye, kiliselerin ele geçirildiği cemaatlerinin temsilcileri, yani kırsal kulübelerde dua eden insanlar katıldı. birbirlerini görmeye, durumu tartışmaya ve düşüncelerini paylaşmaya geldiler, bunu yapmaları ise bölgelerindeki yaşayan halkın inisiyatifiydi. Metropolitan Onuphrius’a başvurdular ve o da böyle bir forumun düzenlenmesini kutsadı. Kongre Metropolitan Boryspil ve Brovary Antony öncülüğünde yapımlaktadır.” dedi.

UOK’nin hukuk departmanı başkanı Başpiskopos Aleksander Bakhov‘a göre, “UOK’nin kiliselerine ve dini cemaatlerine el konulması 2014 yılından beri yasadışı bir şekilde devam ediyor.” Bakhov, ele geçirme, yasadışı yeniden kayıt ve UOK’nin dini topluluklarıyla ilgili diğer yasadışı eylemlerle ilgili yaklaşık 500 vakanın kaydedildiğini belirtti. Bu bağlamda, kongrede Ukrayna Cumhurbaşkanı, Verkhovna Rada Başkanı, Başbakan, “Günah Çıkarma Barışı” Derneği olarak milletvekillerine sunulacak bir dizi itiraz kabul edildi.

Başpiskopos Aleksander “İnsanlar doğdukları, vaftiz edildikleri, evlendikleri kilisede dua etmek istiyorlar. Gerçekten de, cemaatin bir karar alıp bağlılığını değiştirdiği geçişler oluyor: bu tür yüz kadar vaka kaydettik. Ama orada dini cemaatlerin bilgisi olmadan, yasadışı bir şekilde, yasayı ihlal ederek, gizli bir yeniden kayıt, kiliselere el konulması, insanların dövülmesi, kilitlerin kırılması karşı olduğumuz durumlardır.” diye vurguladı.

UOK temsilcilerine göre kongrenin, Ukrayna Anayasasına uygun olmayan yasaları kaldırmalarını ve inananların haklarını geri getirebilecek yeni yasaların kabulünü başlatmalarını istediğini sözlerine ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com