UNICEF: “Ukrayna’daki yoksulların sayısı keskin bir şekilde artacak”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulunun makro tahminine dayanan ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan iyimser senaryoya göre Ukrayna’da 6 milyondan fazla insan, COVID-19’un neden olduğu sosyo-ekonomik kriz nedeniyle kendilerini yoksulluk sınırının altında bulabilir.

Yoksulluk dilenci

Analistlere göre, yoksulluk oranı % 27’den % 44’e çıkarken çocuklar üzerindeki etki daha da önemli olacaktır: % 33 ila % 51.

Yani UNICEF’in mevcut tahminleri, çocuklu her ikinci ailenin zor bir mali durumla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

Örgüt resmi basın açıklamasında “UNICEF, kötüleşen ekonomik durumun büyük aileler, çocuklu bekar ebeveynler, üç yaşından küçük çocuklu aileler ve 65 yaşından büyük yalnız yaşayanlar üzerinde en yıkıcı etkiye sahip olacağından endişe duyuyor.” denildi.

UNICEF çocuk yoksulluğu ve aile güvensizliğindeki kritik artışa karşılık olarak, Ukrayna’da Cumhurbaşkanı, Parlamento, Hükümet ve yerel yetkilileri COVID-19’un etkilerini hafifletmek için acil ve etkili sosyal koruma önlemleri almaya çağırmaktadır.

“Devlet ve yerel bütçeler üzerindeki mevcut kısıtlamalara rağmen, çocuk yoksulluğunun üstesinden gelmek en büyük öncelik olmalı, aksi takdirde uzun vadede tüm ülke için uzun vadeli kalkınma sorunları kaçınılmaz olur. Ailelerin ekonomik durumunun yanı sıra genel olarak çocuğun gelişiminin önündeki engeller artar” denildi.

UNICEF, kısa vadeli ve uzun vadeli bir sosyal koruma stratejisi geliştirme gereğini vurgulamaktadır.

Acil bir müdahale olarak, UNICEF çocuklu tüm haneler için geçici olarak genel bir ödeme düşünmeyi önermektedir. Aylık doğum yardımlarının artırılması da dahil olmak üzere mevcut aile destek programlarının genişletilmesine de ihtiyaç vardır.

Örgüt, “Uluslararası deneyimler, nakit yardımların sosyal hizmetlerin yerel mekanizmaları ile birleştirilmesinin en başarılı sosyal koruma sistemi olduğunu doğrulamaktadır.” dedi.

Rapora ulaşmak için tıklayınız

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com