UNESCO işgal altındaki Kırım’da durumun daha da kötüleştiği ifade etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın servisi tarafından yayınlanan bir mesajda UNESCO tarafından, geçici olarak işgal edilen Kırım’da durumun daha da kötüleştiğininin kaydedildiği bildirildi.

Ukrinform ajansının haberine göre, 6 Nisan’da UNESCO’nun yetki alanlarında geçici olarak işgal edilen Kırım’daki durum hakkında 10. bilgilendirme Toplantısı yapıldı. COVID-19 koronavirüs pandemisi bağlamında, etkinlik üye devletlerin interaktif katılımıyla online olarak gerçekleştirildi.

Örgütün kurumsal ortakları olan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi, Uluslararası Anıtların ve Sitelerin Korunması Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan raporlar üye devletlere iletildi.

Raporlar, UNESCO’nun yetkinlik alanlarında geçici olarak işgal edilen Kırım’daki durumun daha da kötüleştiğini, devam eden insan hakları ihlallerini, ulusal azınlıklara yönelik baskıları, basın özgürlüğündeki kısıtlamaları, gazetecilerin güvenlik sorunlarını, kültürel mirasın korunmasını ve ana dilde eğitimin önündeki engeller konusunda yaşanan durumu göstermektedir.

Bilgilendirme Toplantısı çerçevesinde, Ukrayna’nın konumunu destekleyen 33 UNESCO üyesi ülke adına ortak bir açıklama da dağıtıldı. Belgede, UNESCO Sekreterliğini örgütün yetki alanlarında bulunan ve geçici olarak işgal edilen Kırım’daki durumu incelemek için doğrudan izlemenin ilk aşamasına devam etmeye çağırıyor.

Bu, geçici olarak işgal edilen yarımada topraklarında ikinci izleme aşamasının daha fazla uygulanması için uygun bir temel oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Bildiride ayrıca, Kırım’daki durumun izlenmesinde UNESCO’nun 27 Mart 2014 tarihli 28/262 sayılı “Ukrayna’nın Bölgesel Bütünlüğü” kararı ile yönlendirilmeye devam etmesi gerektiği belirtiliyor.

Bilgilendirme Toplantısı’nın sonuçları, işgal altındaki Kırım’ın sorunlarının UNESCO’nun öncelikleri listesinde kalıcılığını doğruladı ve UNESCO’nun 2020 Ekim ayında yapılacak olan “Özerk Kırım Cumhuriyeti’ndeki (Ukrayna) durumun izlenmesi” kapsamında Ukrayna’ya desteğin artması konusunda olumlu bir durum sergiledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com