Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı başkanı: Zaporoje nükleer santrali kontrolden çıktı!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (AAEA) Genel Müdürü Raphael Grossi, işgalciler tarafından ele geçirilen Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporoje nükleer santralinin “tamamen kontrolden çıktığını” söyledi.

Ukrayna ve Rusya Federasyonu’na çağrıda bulunan başkan, uzmanların bir nükleer kazadan kaçınmak için santrali ziyaretlerine ve durumu stabilize etmelerine izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Associated Press ile yaptığı bir röportajda Grossi “Son derece ciddi ve tehlikeli şeyler söz konusu” diye belirterek, nükleer santralin Rusya tarafından kontrol edilen toprakların yakınında ve “aktif çatışmaların olduğu bir yerde” olduğunu vurguladı.

Savaştan kaynaklanan toplam doğrudan zarar 110 milyar dolara ulaştı

Ona göre, Rus işgalciler santraldeki tüm nükleer güvenlik ilkelerini ihlal ettiler. Grossi ayrıca, Rus ordusunun Avrupa’nın en büyük nükleer santralini ele geçirmesi sırasında, Rus tarafının bombardımanı sonucu meydana gelen yıkıma atıfta bulunarak “nükleer santralin fiziksel bütünlüğünü ihlal ettiğini” bildirdi.

Santral mevcut durumda Rusya tarafından kontrol edildiği için paradoksal bir durum olmasına rağmen, Ukraynalı personel nükleer operasyonları yönetmeye devam etmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com