Ukrcement, Türkiye ile STA anlaşmasında çimentoyu hariç tutmak için çağrıda bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Çimento Üreticileri Birliği “Ukrcement” dernek başkanı Pavel Kaçur verdiği demeçte, kendi üreticileri tarafından sağlanan emtia ürünlerini Türkiye ile imzalanacak olan serbest ticaret anlaşmasının (STA) dışında bırakmayı önerdi.

İnterfax ajansının verdiği haberde, Kaçur “Türkiye ile çimento sektörü için bir serbest ticaret bölgesi anlaşmasının imzalanması ciddi bir tehdit oluşturuyor. Konumumuzu Ekonomi Bakanlığı ve Ukrayna ticaret temsilcisine ilettik.” dedi.

Uzman, küresel ekonomik kriz bağlamında, malların serbest dolaşımı sloganları altında kendi üreticilerini kaybetmemek ve on binlerce Ukraynalıyı işsiz bırakmamak için özellikle dengeli bir hükümet politikasına duyulan ihtiyacı vurgulayan Kaçur “Türkiye’de çimento üretimi için kurulu üretim kapasitesi yılda 140 milyon tondur. Ukrayna’da bu rakam 10 kattan daha az. Türkiye’nin kendi çimento tüketimi yaklaşık 60 milyon ton. Bu da onu ithalatçı bir ülke yapmaktadır. Türkiye, fiyat politikasıyla oynayarak Ukrayna’daki çimento üretimini kolayca yok edebilir.” dedi.

Krize karşı mücadelede Büyük İnşaat programının etkinliğini ve verimliliğini vurgulayan Kaçur “Bu program, küresel ekonomik kriz sırasında tüm inşaat sektörü için bir can simidi haline geldi. Türkiye ile bir STA anlaşmasının imzalanması durumunda, Ukrayna bütçesinden, Ukraynalı vergi mükelleflerinin fonlarından tahsis edilen vergiler, kendi üreticileri yerine komşu bir devletin üreticilerine destek olacak.” dedi.

Ukrayna’daki çimento endüstrisinin tüketicilere Avrupa pazarında rekabet edebilecek yüksek kaliteli çimentoları tam olarak sağlayabildiğini belirtti.

Kaçur, “Çimento endüstrisi gelişiyor ve modernleşiyor. Yüksek kaliteli ürünleri muhafaza etmek, emisyonları azaltmak, CO2 emisyonlarını azaltmak için milyarlarca dolar yatırım yapıldı. Ukrayna çimento endüstrisinin kendi pazarına çimento sağlama kabiliyetini daha da güçlendirecek.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com