Ukrayna’ya para göndermek. Hangi yöntem avantajlı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İnternet gruplarımızda da sıkça gündeme geliyor. Ukrayna’ya en az komisyonla ve en hızlı para nasıl gönderilir şeklinde sürekli soruluyor. Bu konuyu hem açıklığa kavuşturmak, hem de erişebildiğimiz mevcut yöntemleri karşılaştırarak sonucu görmek istedik.

Ukrayna’ya para göndermek

Öncelikle buradaki konumuz Ukrayna’da bulunan bir kişi ya da bir banka hesabına nasıl para gönderilebileceğidir. Eğer Ukrayna’da öğrenci olarak bulunuyor ve ailenizden düzenli olarak para geliyorsa bu yöntemlerle birlikte alternatif yöntemleri (Türk banka kartı ile para çekmek, elden birinin getirmesi gibi) karşılaştırmanız iyi olur.

Şunu belirtmeden geçemeyiz: Hizmetler ve komisyon oranları zaman içinde değişkenlik gösterebileceği gibi, zaman zaman aracı firmaların yaptığı kampanyalar olabilmektedir; bununla birlikte özellikle internet üzerinden transfer yapan firmalar daha çok kullanıcıya ulaşmak için davetiye ile üye olanlara ilk gönderimlerinde belirli miktara kadar komisyonsuz işlem olanağı sağlamakla birlikte, davetiye gönderene bazı avantajlar da sunabilmektedir. .

Ukrayna’ya para göndermek istiyorsanız evvela cevap verilmesi gereken bazı sorular da beraberinde geliyor. Eğer bu konularda tecrübeniz yoksa, hangi yöntem ya da aracıyı seçeceğinizi belirlerken bu ve benzeri soruları kendi kendinize sormalısınız. Bu soruları örneklendirirsek;

  • Parayı kişiye ismen mi, banka kart numarasına veya IBAN’a mı göndereceksiniz?
  • Gönderirken döviz olarak mı, yoksa TL olarak mı göndereceksiniz?
  • Alıcı kişi veya hesap para birimi USD, EURO gibi döviz mi, yoksa Ukrayna para birimi grivna (UAH) olarak mı parayı çekecek?
  • Göndereceğiniz para miktarı nedir, yüklü mü olacak, düşük bir miktar mı transfer etmek istiyorsunuz?
  • Parayı bir kereye mahsus mu, periyodik olarak sık sık mı göndereceksiniz?
  • Parayı internet bankacılığı kullanarak Türkiye’deki kendi hesabınızdan Ukrayna’daki bir banka hesabına mı göndereceksiniz? Yoksa elinizdeki nakit parayı bir şubeye giderek mi göndereceksiniz?
  • Alıcının kısa sürede almasını mı istiyorsunuz yoksa daha uzun sürede alması da mümkün mü?

Burada farklı sorular da eklenebilir. Aslında cevabı aranan temel sorular, paranın büyüklüğü, sizin gönderme olanaklarınız ile alıcının parayı çekme olanaklarında düğümleniyor.

Ukrayna’ya para gönderme yöntemleri nelerdir?

Aslında yurtdışına ya da Ukrayna’ya para göndermek için onlarca yöntem ve hizmet bulunmaktadır. Sürekli yeni bir yöntem ya da para gönderme hizmeti açılmaktadır. Bu hizmetler bazen Türkiye’de aktif olarak bulunurken, Ukrayna’da aktif olmadığı için o hizmeti kullanamayabilitsiniz. Sürekli değişen bu hizmetlerin hepsine değinmemiz ve bunları test etmemiz pek sözkonusu değil. Belli başlı yöntemlerden bahsedeceğiz.

Unutmayalım ki gönderilecek her farklı yöntemde, paranın miktarına göre değişen oranlarda komisyon hesaplanmakta olup, düşük meblağlarda yüksek komisyona isteyen bir gönderme yöntemi, yüksek meblağ gönderimlerinde cazip hale gelebilmektedir.

Aşağıda sıralanan yöntemlerde temel olarak gönderme yöntemleri şöyledir: bir işlem merkezine giderek nakit döviz veya TL olarak gönderme; internet bankacılığı üzerinden direkt karşıdaki hesaba gönderme; parayı öncelikle aracı firmaya havale/EFT yapmak şeklindedir. Kimi yöntemlerde de size paranın hemen gönderilmesi ya da sonraki gün gönderilmesine göre farklı komisyon uygulamaktadır. Ele alacağımız yöntemler şu şekildedir:

  1. Western Union, MoneyGram, UPT gibi genelde bir şubeye giderek ya da internet şubesi üzerinden göndermek.
  2. Transferwise, Paysend gibi internet siteleri / mobil uygulamalar üzerinden göndermek.
  3. Banka aracılığıyla Swift yöntemi ile göndermek.
  4. Kripro Para olarak göndermek.

Firma ve kurumların internet sitelerine girilerek komisyon oranları ve karşı tarafa ulaşacak miktarları anlık olarak aldık. Göndermek istediğiniz tutara göre sadece fikir vermesi içindir. İşlem gerçekleştireceğiniz zaman hesaplamaları yapmanız faydanıza olacaktır. Özellikle internet üzerinden para transfer sunan firmalara web siteleri ya da mobil uygulamaları üzerinden üye olmanız gerekmektedir.

Nakit döviz ya da TL’yi aracı firmaların şubelerinden göndermek

Eğe döviz gönderecekseniz, şubelere döviz ile gitmeniz daha avantajlı olacaktır. Aksi takdirde TL’yi kendi belirlediği ve muhtemelen piyasadan daha yüksek kurdan dövize çevireceklerdir.

Western Union ile Ukrayna’ya USD göndermek

Karşı taraf Ukrayna’da bir Western Union (genelde banka) şubesine giderek parayı USD olarak çekebilir.

Ertesi gün alımlarda;

200 USD için 4 USD;

1,000 USD için 35 USD;

5,000 USD için 200 USD komisyon ödenmektedir.

10 bin lira, yazının yazıldığı an itibariyle borsada gören döviz işlemleri değeriyle 1,474 USD olup komisyon dahil göndermek isterseniz eşdeğeri 1,417 USD’ye tekabül etmekte olup, karşı taraf o an çevirse kabaca 37,670 UAH olmaktadır.

MoneyGram ile Ukrayna’ya para göndermek

Karşı taraf Ukrayna’da MoneyGram hizmeti veren bir banka şubesine giderek UAH cinsinden parayı çekebilecektir ya da banka hesabına geçecektir. Web sitesi karşımıza sadece TL gönderim opsiyonu çıkartmıştır.

1,000 TL için 16 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 3,873 UAH çeker

5,000 TL için, 65 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 19,368 UAH çeker.

10,000 TL için 115 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 38,737 UAH çeker.

UPT ile Ukrayna’ya USD göndermek

200 USD için 11 USD

1,000 USD için 38 USD

5,000 USD için 104 USD komisyon göstermektedir.

UPT hizmetini PTT şubelerinden alabileceğiniz için ulaşması da kolaydır.

Aracı firmalar üzerinden online olarak Ukrayna’ya para göndermek

Bu yöntemde karşı tarafın banka kartına gönderebiliyorsunuz. Her firmanın çalışma koşulları da farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak firma sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden bir para gönderme talebi açıyorsunuz ve karşı tarafın kart numarasını belirtiyorsunuz. Sonrasında göndereceğiniz miktarı size verilen referans numarası ile aracı firmanın hesabına gönderiyorsunuz. Genelde birkaç saatte hesaba geçmekle birlikte duruma göre 2 güne kadar da uzayabilmektedir.

Burada komisyon miktarları ile birlikte kurumların hesaplama yaparken kullandıkları döviz kurları da önemli olmaktadır. Eşzamanlı olarak yapılan bir hesaplama aşağıdaki gibidir. Firmaların web sitelerinden anlık olarak görebilirsiniz.

Transferwise ile Ukrayna’ya para göndermek

1,000 TL için, içinde dahil olarak 30 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 3,795 UAH çeker

5,000 TL için, içinde dahil olarak 115 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 19,138 UAH çeker.

10,000 TL için içinde dahil olarak 220 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 38,313 UAH çeker.

PaySend ile Ukrayna’ya para göndermek

1,000 TL için içinde dahil olarak 9 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 3,806 UAH çeker

5,000 TL için, içinde dahil olarak 9 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 19,170 UAH çeker.

10,000 TL için içinde dahil olarak 9 TL komisyon ödersiniz ve karşı taraf 38,374 UAH çeker.

Dikkat edilirse Transferwise ve Paysend ile para gönderimlerinde komisyon miktarları çok farklı bile olsa, karşı tarafın eline ulaşacak miktarda pek fark yok. Hangisi kullanım olarak size daha uygunsa onu kullanabilirsiniz.

Swift ile Ukrayna’ya para göndermek

Bankalar swift ile alakalı olarak genel uygulama şeklinde swift ücretlerini belirtmemekte olup işlem yaparken öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte swift gönderimlerinde hem gönderici kendi bankasına, hem de alıcı kendi bankasına komisyon ve masraf ödemektedir. Özellikle çok yüksek miktarlarda ve resmi para gönderimlerinde tercih edilmektedir.

“Kripto Para” kullanarak Ukrayna’ya para göndermek

Kripto paraların değerleri de anlık olarak değiştiği için miktar (TL, USD, UAH) hesaplamasının en zor olduğu yöntemdir. Ayrıca hem gönderici hem de alıcı kripto para borsasında işlem yapmak durumundadır. Her ikisinin de kendi ülkesindeki borsayı kullandığını varsayarsak; elinizdeki TL’yi borsaya gönderecek, kripto para alacaksınız, sonra onu Ukrayna’daki kişinin kripto hesabına göndereceksiniz, o kişi kripto parayı borsada satıp UAH’ya çevirecek ve kendi bankasına transfer edecek. Daha çok kişiler kendi kendine para gönderirken kullanmaktadır. Borsaların alım satım komisyonları ile bankaya parayı transfer ederken komisyonları bulunmaktadır. Net bir hesaplama yapmak zordur.

Örnek verecek olursak 10 bin TL’yi Türk borsasına transfer etseniz ve ETH alıp gönderseniz. Komisyonlardan bağımsız düşünürsek eş zamanlı fiyatı ile 38,698 UAH göndermiş olacaksınız. Komisyonları dahil ederseniz çok yüksek ihtimal yukarıda belirtilen diğer hizmetlere ait rakamların altında kalacaktır.

Bu yöntem daha çok borsada halihazırda kripto para işlemi yapanlar ve kripto para cüzdanı kullananlar için uygundur.

Genel sonuç:

Öncelikle komisyonsuz para gönderimi sözkonusu değildir. Özellikle para UAH olarak çekilecek ya da hesaba geçecek ise sadece komisyon oranlarına bakmak yanıltıcı olup, aracıların TL-USD, USD-UAH çevrimlerinde kullandığı kur önem kazanmaktadır. Aynısı banka kartı ile nakit çekiminde de olmaktadır. Yani komisyonsuz, düşük komisyon gibi tanımlara aldanmayın! 10 bin lira gönderim örneklerine bakacak olursanız, birbirinden çok ayrılan komisyon oranları olmasına rağmen, nihayetinde çekilen UAH cinsinden paranın önemli bir fark göstermediğini göreceksiniz. En uygunu yeni nesil internet transferleri olup, eğer internet bankacılığı kullanmıyorsanız ve bir banka hesabına gönderecekseniz MoneyGram uygun görünmektedir.

Ek tavsiye: Özellikle Ukrayna’da bulunan ve internetten tanıştığınız kişilere gerek yardım maksatlı, gerekse para gönder bilet alacağım gibi para isteklerinde dikkatli olmalısınız. Dolandırıcıların sıklıkla kullandığı bir yöntemdir. Tanımadığınız kişilerle para alışverişinde bulunmayın!

** Bu yazı Ukrayna’ya yapacağınız nakit para gönderimleri konusunda sadece fikir vermek amacıyla hazırlanmış olup, yazının hazırlandığı esnadaki anlık fiyatlar dikkate alınarak, komisyonlar ve rakamlar gösterilmiştir. Ukrhaber, yapacağınız işlemler için herhangi bir sorumluluğu kabul etmemektedir. İşlem yapacağınız zaman aracı firmaların komisyon ve döviz çevrimlerini kontrol ediniz.

*** Yukarıda belirttiklerimiz dışında kullanılan avantajlı ve yaygın yöntemler varsa, iletebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com