Ukrayna’nın yeni Türkiye büyükelçisi ikili işbirliği perspektiflerini özetledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Türkiye Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Vasil Bodnar, büyükelçi olarak atanmasının resmi olarak başlaması münasebetiyle Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çiçek bırakma töreninin ardından açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, askeri-teknik işbirliğinden turizm, siyaset ve güvenliğe ve ayrıca kültüre kadar her alanda büyüme gösteriyor.

Ona göre, bu yıl Kiev ve Ankara Quadriga formatında bir toplantı yapacak ve gelecek yıl Şubat ayında cumhurbaşkanları Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 10. yıldönümü toplantısında bir araya gelecek. Büyükelçilik, başta Serbest Ticaret Anlaşması olmak üzere bir dizi önemli ikili belgenin imzalanmasına hazırlanmak için her türlü çabayı gösterecektir.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki güçlü ortaklık Karadeniz’de güvenliğin anahtarıdır

Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubu sunumu sırasında, cumurbaşkanı, üst düzey Stratejik Konseyin toplantısına katılmaya hazır olduğunu doğruladı. Bu önemli çünkü imzalanmak üzere bir dizi ikili belge hazırlıyoruz ve bu 30 yılı somut başarılarla tamamlamaya çalışıyoruz. Çok şey başarıldı ve yeni ufuklar açarak durmuyoruz.” dedi.

Büyükelçi, Ukrayna ve Türkiye’nin askeri-teknik işbirliğinde müttefik olduğunu ve savunma işbirliğinin kilit bir alan olduğunu vurguladı. Ona göre, Türkiye’yi ziyaret eden Ukraynalı turistler yeni rekorlar kırıyor, diasporanın kamu kuruluşlarının sayısı artıyor.

Birçok görev var. Andriy İvanoviç‘ten (önceki büyükelçi) sonraki stratejik ortaklığımız için böylesine gelişmiş bir potansiyele, ciddi temellere sahip olarak, bu çıtayı yüksek tutmalıyım. önceliğimizin Türkiye ile istikrarlı bir siyasi diyalog” diye vurguladı.

Büyükelçiye göre, bu yıl sonuna kadar Ukrayna ve Türkiye dışişleri ve savunma bakanlarının katılımıyla Quadriga formatında bir toplantı planlanıyor.

Oxford Economics analistleri 2023 yılına kadar grivna döviz kuru tahmini verdi

Ayrıca farklı sektör düzeylerinde müzakereler hazırlıyoruz: enerji, turizm, tıp. İşbirliğimizi güçlendirecek bir araç olan bir ekonomik komisyon kurmayı planlıyoruz. Gündemde ayrıca Serbest Ticaret Anlaşması da var. Uzlaşmaya varmak için ön koşullar var ve Şubat toplantısında imzalanacak iddialı bir plan var.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com