Ukrayna’nın yasadışı sigara pazarından kaybı 5.4 milyar UAH

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

JTI Ukraine iletişim müdürü Yulia Yuşçenko devlet yetkilileri ile yaptığı görüşmede son üç yılda Ukrayna’da yasadışı tütün pazarının payı neredeyse yedi kat arttığını ve % 7.2’ye ulaştığını; 2019 sonunda bu oranın % 10’a kadar artabileceğini söyledi.

Ubr.ua’nın haberine göre, bu yıl Ukrayna bütçesinin yasadışı sigara pazarı nedeniyle 5.4 milyar UAH’lık bir kaybı olacağı hesap edilmektedir.

Yuşçenko, geçen yıl Ukrayna’da yasadışı sigara pazarının % 4.4 olduğu tahmin ediliyordu, bunun % 4’ü kaçakçılıktı diyerek “2018’deki yasadışı sigara pazarı nedeniyle Ukrayna bütçesinin kaybı 2.6 milyar UAH olarak gerçekleşti. Tahminlere göre, 2019’da kayıp 5.4 milyar UAH’dan az olmayacak. Ukrayna’da yasal tütün ürünlerinin satışları geçen yıl % 16 düştü, 2019 yılında ise % 12 öngörülmektedir.” ekledi.

Tüm bu tür yasa dışı ürünlerin % 70’inin Duty Free olarak işaretlenmiş ürünler olduğunu, yani belirli tüketim vergilerini, vergileri ve KDV’yi hariç tutan bir fiyata satılan ürünler olduğunu söyledi.

Ayrıca bakınız: Isıtmalı Tütün Ürünlerinin Yolcu Yanında Türkiye’ye Sokulması Yasaklandı

Yuşçenko, “Bu tür sigaralar için verilen fiyatlar, sigara paketi başına ödenmesi gereken vergi miktarından iki kat daha düşük (paket başına 16 UAH, asgari vergi miktarı ve KDV ile tüketim vergisi ile birlikte 23 UAH)” dedi. Ve ortalama olarak bir paketin maliyet yapısının normalde % 60’ının vergi olduğunu ekledi.

Ukrayna’nın AB’de sigara kaçakçılığı konusunda kaynak ülke olduğunu da belirtti. 2018 yılında ülkemizden 4.2 milyar adet ürün ihracatı gerçekleştirildi. Ve esas olarak aşağıdaki beş ülkeye ihracat yaptı:

  • İngiltere – Ukrayna’dan kaçakçılığın % 37’si.
  • Polonya – % 17
  • İtalya – % 11
  • Romanya – % 9
  • Fransa – % 6.

Tütün endüstrisinin temsilcilerinin, sigaralar üzerindeki tüketim vergisinin artırılmasına ilişkin 1210 sayılı tasarının kabul edilmesi halinde , tütün ürünleri fiyatlarının 1 Ocak 2020’den itibaren paket başına 80-100 UAH’a yükselmesine yol açacağını söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com