Ukrayna’nın uluslararası rezervleri 28 milyar dolara yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Mayıs 2021 itibarıyla Ukrayna’nın uluslararası rezervleri ön verilere göre 28 milyar dolar (eşdeğeri) olarak gerçekleşti. 

Ukrayna Merkez Bankası tarafından hazırlanan rapora göre Nisan ayı boyunca rezervlerin dinamikleri aşağıdaki faktörler tarafından belirlendi:

1) Kamu borç yönetimi işlemleri.

 Hükümetin döviz kazançları 1 milyar 371 milyon 400 bin dolar oldu. 1 milyar 250 milyon doları ABD’ye satılan tahvillerden oluştu. 
Aynı zamanda, yabancı para cinsinden kamu borcunun tahsil edilmesi ve geri ödenmesi için yapılan devlet ödemelerinin toplam tutarı 556.1 milyon dolar (eşdeğeri) olmuştur.

Bunlardan 391,5 milyon doları ABD’ye devlet tahvillerinin hizmetine ve geri ödenmesine, 78 milyon doları ise  ülkenin döviz cinsinden diğer yükümlülüklerini yerine getirmek için kullanıldı;

2) Finansal araçların yeniden değerlemesi (piyasa değeri ve döviz kurlarındaki değişiklikler nedeniyle.

Geçtiğimiz ay, değeri 200.0 milyon dolar arttı (eşdeğeri);

3) Merkez Bankası’nın bankalararası döviz piyasasındaki işlemleri

Nisan ayında, bankalararası döviz piyasası temelde dengeli bir durumdaydı.

Aynı zamanda, ayın başında piyasadaki döviz talebi arzı bir miktar aştı.

Aşırı dalgalanmaları yumuşatmak için Merkez Bankası piyasada 50.0 milyon dolar satarak müdahale etti.

Uluslararası rezervlerin mevcut hacmi, Ukrayna’nın yükümlülüklerini, hükümetin ve Merkez Bankası’nın mevcut faaliyetlerini karşılamak için yeterli olan 4.3 aylık gelecekteki ithalat tutarını kapsamaktadır.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com