Ukrayna’nın uluslararası rezervleri 25.3 Milyar dolara geriledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Bankası’nın (NBU) basın servisi raporlarında göre 1 Haziran 2020 itibariyle Ukrayna’nın uluslararası rezervleri 25 milyar 371.8 milyon dolara eşdeğer) tutarındadır. Mayıs ayında % 1.3 oranında azalan rezervs, yıl başındaki seviyeye geri indi.

Ukrayna Merkez Bankası Dolar1

Ukrayna Ulusal Bankası, Mayıs ayında rezervlerdeki azalmanın temel nedeni olarak, devlet borcuna ilişkin yükümlülüklerden kaynaklı geri ödemelerden kaynaklandığını belirtti.

Ay boyunca rezervlerin değişimi aşağıdaki faktörler tarafından belirlenmiştir:

  • İlk olarak, devlet borç yönetimi operasyonları. Devlet ve devlet garantili borcun yabancı para cinsinden ödenmesi için toplamda 1 milyar 476.1 dolar (eşdeğer) tahsis edilmiştir.

Bu miktarın 1.009.2 milyon doları yabancı alacaklılara tahvil ödemeleri, 60 milyon dolar IMF yükümlülükleri, 337.7 milyon dolar iç hükümet kredisi (OVDP) tahvillerine ödendi.

  • İkincisi, bankalararası döviz piyasasında gerçekleşen NBU operasyonları oldu. Merkez Bankası piyasadan döviz topladı ve uluslararası rezervleri yeniledi.

Mayıs ayında Merkez Bankası 660.6 milyon dolar geri satın aldı ve döviz satmak için herhangi bir müdahale yapmadı;

  • Üçüncü olarak, finansal araçların yeniden değerlenmesi (piyasa değeri ve döviz kurlarındaki değişiklikler nedeniyle). Geçen ay, değerleri 73.4 milyon dolar arttı (eşdeğeri).

NBU’ya, mevcut uluslararası rezerv hacminin, Ukrayna hükümetinin ve Ulusal Bankanın yükümlülüklerini ve mevcut operasyonlarını yerine getirmek için yeterli olan 4.4 aylık ithalatı kapsadığını eklediler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com