Ukrayna’nın Turizm Geliri 2,5 Kat Arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna Ekonomi ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv’in açıklamasına göre Yabancı turistler Ukrayna’ya giderek daha fazla seyahat etmeye başladı ve 2018’de turizm sektörünün işletmelerinden Ukrayna’nın konsolide bütçesine akan miktar 4.2 milyar grivna oldu. Bu rakamın bir yıl öncesinden 2,5 kat (2017’de 1,7 milyar grivna) olduğunu da ekledi.

Daha önce, Cumhurbaşkanı Poroşenko, turizmin Ukrayna ekonomisindeki payını artırmak, başkent ve bölgelerdeki turizm fırsatlarının geliştirerek yılda yaklaşık 30 milyon yabancı turist çekmek için bir hedef belirlemişti.

Ukrayna çoktan turizm gelirlerini arttırmak için daha fazlasını yapmaya başladı. Örneğin, Ukrayna’da 2018’de turizm vergisi ödeme kuralları değiştirildi. Geceyi özel sektörde veya kiralık bir dairede geçirenlerin de turizm vergisini ödemeleri gerekmektedir. 2019’da turizm vergisi, Ukraynalı turistler için günlük konaklama başına 20.86 UAH ve yabancılar için 208.65 UAH (yaklaşık 6,5 Euro) üst sınır olarak açıklanmıştı.

Kiev’de, turizm vergisi daha da arttı. Değişiklikler hem yabancı turistleri hem de Ukraynalıları etkileyecek;  ücret hosteller, oteller ve pansiyonlar tarafından ödenecek. 2018 yılında Kiev 3 milyon yerli ve yaklaşık 2 milyon yabancı turist tarafından ziyaret edildi. Eğer 2019’da akış aynı kalırsa, şehir 150 milyon grivna ek vergi elde edecektir. ki bu rakam önceki yıla göre 5 kat daha fazladır.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com