Ukrayna’nın tarım ihracatını gerçekleştiren en büyük 10 firma

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dragon Capital Yatırım Şirketi analistleri tarafından yapılan değerlendirmeye göre Ukrayna’nın TOP-10 tarım ihracatçısı şirketleri belirlendi.

Veriler, doğrudan şirketlerin kendileri tarafından hazırlanan raporlardan ve kamu kayıtlarından alınmıştır.

Başlıca ve tek kriter, 2019 pazarlama yılı içinde parasal açıdan dış pazarlara tarım ihracatı miktarları oldu. Nihai listeye, ülkeye diğerlerine göre daha fazla döviz kazancı getiren10 şirket alınmıştır. Derecelendirmede yer alan şirketler arasında sadece üç Ukrayna firması bulunurken diğer tüm firmalar yerel pazarda bulunan uluslararası dev şirketlerdir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Tarımına 200 Milyon Dolar Destek

Derecelendirmeye göre, Ukrayna‘da faaliyet gösteren en büyük tarımsal ürün ihracatçıları ham ürün üretimi bazlı çalışmaktadırlar. Başlıca ihraç ürünleri tahıl, mısır ve soya fasulyesi, yağlı tohumlar ve düşük işlemden geçmiş ayçiçek yağı.

İhracatın en büyük kısmını ise % 42 ile hububat oluşturmaktadır. Dış pazarlara yönelik bir diğer önemli satış kalemi ise toplam sepet içindeki payı % 21 olan ayçiçek yağıdır.

Ukrayna’nın 20.2 Milyar dolarlık toplam tarım ihracatının yarısını gerçekleştiren TOP-10 firma şu şekildedir:

Kernel: 2.5 milyar $
ADM Trading Company: 1.2 milyar $
Bunge Ukraine: 1.1 milyar $
Cargill Ukraine: 1.1 milyar $
MHP: 1.0 milyar $
COFCO Agri Ukraine: 1.0 milyar $
Nibulon: 0.9 milyar $
Glencore Agriculture Ukraine: 0.6 milyar $
Louis Dreyfus Company Ukraine: 0.6 milyar $
Agroprosperic: 0.4 milyar $

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com