Ukrayna’nın Rusya kaynaklı tehditler nedeniyle NATO füzelerine ihtiyacı var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ordu, Silahsızlanma ve Dönüşüm Araştırmaları Merkezi Müdürü Valentin Badrak “Karadeniz Bölgesi Güvenlik Durumu Bağlamında Ukrayna-NATO İlişkileri” adlı yuvarlak masa toplantısında Ukrayna’nın Rusya’dan gelen tehditler nedeniyle füze alması gerektiğini belirtti.

nato_ukrayna

Badrak toplantıda Ukrayna’nın hangi füzelerin gerekli olduğunu belirtmeden Ukrayna’daki İngiliz Büyükelçiliği temsilcisine “Ukrayna’nın bugün İngiliz füzeleri de dahil olmak üzere füzelere ihtiyacı var. Ve böyle bir satın alma için seçeneklerden birini gözönünde bulundurursak, örneğin Birleşik Krallık, bugün gerçekten ihtiyacımız olan füzeleri satmaya ne kadar hazır?” şeklinde sordu.

Badrak’a göre, NATO silahlarına duyulan ihtiyaç “Rusya’nın daha da öngörülemezliği” nedeniyle ortaya çıkıyor.

“Putin aslında nükleer olmayan devletlere karşı silah kullanma olasılığını ilan etti. Ve Ukrayna Rusya Federasyonu’nun bu görüşünü ciddiye alıyor ve aynı şekilde düşünüyor. Putin’in gücünün daha da büyüyeceği ve bu öngörülemezliğin artacağı tehlikeli bir anın geleceğine inanıyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın Rus vatandaşları için de çekici bir ülke olduğunu belirten Madrak “Bu şekilde Ukrayna, iyileşen ve başarılı bir ülkeye dönüşen bir ülke olarak Rus vatandaşlarını da çekecekti. Ve böylece NATO’nun yardımıyla caydırıcı olabiliriz.” diye ekledi.

Ukrayna‘nın NATO’ya girişinin Rus saldırganlığına tepki olarak “asimetrik bir adım” olması gerektiğini de belirten uzman “Siyasi asimetri Ukrayna’nın NATO’ya girmesi olabilir. Daha yerel şeyler hakkında konuşursak, NATO ülkeleriyle ortak bir Ukrayna deniz birimi kurmanın; ortak devriyeler ve ortak tatbikatlar yapmanın siyasi olarak tavsiye edileceğine inanıyoruz.” dedi.

Kaynak: ukrinform

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com