Ukrayna’nın rekor hasatı dünya tahıl fiyatlarını düşürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) basın servisi tarafından bildirildiğine göre Ukrayna’daki rekor hasat sayesinde, dünya pazarlarında tahıl fiyatları düştü.

Agropolit.com’un verdiği haberde FAO’ya göre, kasım ayının son ayında, et ve ayçiçek yağı fiyatlarındaki artış nedeniyle dünyada gıda fiyatları yükseldi. Bununla birlikte, Çin, Ukrayna ve Rusya’daki yem tahıllarındaki rekor hasat göz önüne alındığında ise tahılların fiyatı düşmüştür.

Genel olarak, FAO’nun Gıda Fiyat Endeksi Ekim ayına göre % 2.7 artarak Kasım ayında 177.2 puana yükseldi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre % 9 daha fazla olmuştur.

Kasım ayında en fazla artış % 10.4 ile petrolde oldu Et fiyat endeksi de son on yıldaki en büyük aylık artış ile % 4.6 yükseldi. En çok dana eti ve kuzu eti fiyatları yükselirken domuz eti ve kümes hayvanları için de fiyatlarda yükseliş görüldü. Ayrıca kasım ayında şekerin fiyatı arttı.

Ancak, tahıl için fiyat endeksi, tüm artışların aksine % 1.2 oranında azaldı; aynı dönemde pirinç fiyatları da düştü.

FAO ayrıca, dünyadaki 2019 yılında tahıl üretimi için yeni bir tahminde bulundu, bu rakam 2018’den % 2.1 daha fazla olan 2 milyar 714 tonluk rekor bir hasat beklentisi oldu. Tahminin revizyon sebebi ise “Çin, Ukrayna ve Rusya’da beklenenden daha yüksek yem tahıl üretimi” olduğu belirtildi.

Ukrayna’da 15 milyon hektar alandan 74.3 milyon ton tahıl ve baklagil topladığını ve bunun tüm zamanlar için rekor olduğu belirtildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com