Ukrayna’nın patates ithalatı % 2500 arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya son iki yılda patates ithalatı % 2500, yani 25 kat arttı. Patates nişastası ithalatı ise % 700 oranında arttı.

Vimal şirketinin yöneticisi Sergey Simonenko tarafından AgroPortal.ua’ya verilen röportajda ürünler ağırlıklı olarak Belarus’tan ithal edilmektedir.

Simonenko “Şimdi Ukrayna pazarının % 50’si Belarus nişastasıyla dolu” dedi.

% 100 patates püresi gevreği de ithal edilmektedir. Bugün Ukrayna’da bu ürün için yalnızca tek bir üretim tesisi var. Çernovtsi bölgesinde bulunan tesis ise iki yıldır faaliyet göstermiyor. Patates kızartmasında da durum pek içaçıcı değil.

Bir üretici ise patates üretimi ve yetiştiriciliği ile alakalı olarak “Ukrayna’ya karşı ekonomik savaşı patates yetiştirme yönünde net bir şekilde izliyorum. Ve bu sadece ithalat değil. Hatta bizim sınırların yakınında Rus üretim tesisleri var. Klimovo’da dev bir nişasta fabrikası, Millerovo’da, Voronezh, Pogar’da patates püresi üretimi için ultra modern tesisler, mısır nişastası üretimi için güçlü bir tesis.

Bir karar vermeliyiz: Ukrayna patates yetiştiriciliğini bırakıyoruz ya da bırakmıyoruz. Sektör şimdi kendine gelmeli ya da asla gelmemeli.” diyor.

Ukrayna patates sanayiinin gelişmesi konseptini kabul ederse, uygulama için bir dizi mekanizmayı da geliştirmesi gerekeceğini belirten Simonenko;

“Bu mekanizmalar yaklaşık 8 yıl çalışmalı. Patates yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve işleme tesislerinin inşası 5 yıl sürecektir. Bir 3 yıl da, inşa edilen işletmelerin yönetici ve ekiplerinin eğitilmesine harcanacak.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com