Ukrayna önümüzdeki yıllarda yeşil enerjiye daha fazla ağırlık verecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ekonomisinin toparlanması ve enerji sektöründeki reform, Avrupa Yeşil Anlaşması ile uyumlu olarak sürdürülmektedir.

Ukrayna Enerji Bakan Yardımcısı Yaroslav Demçenkov Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) 11. oturumunda Ukrayna’nın önümüzdeki yıllarda enerji sektöründe gelişimindeki önceliklerden bahsetti.

Demçenkov’a göre Ukrayna, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ve Paris Anlaşmasına bağlı kalmaktadır. Enerji Bakanlığı, yakıt ve enerji sektöründe CO2 emisyonlarını azaltmaya yönelik iddialı hedefler belirlemek için şu anda 2035’e yönelik Enerji Stratejisini gözden geçiriyor. Ayrıca, bu yıl Avrupa Yeşil Anlaşması hedeflerine dayalı olarak 2050 yılına kadar yeni bir Enerji Stratejisi geliştirmeye başlanması planlanmaktadır.

Bakan yardımcısı, ulusal ve enerji güvenliğinin hedefinin ise 2023 veya daha önceki tarihte AB enerji sistemine entegrasyon olduğunu söyledi.

Aynı zamanda, ekonominin dekarbonizasyonu için, dengeli bir yenilenebilir enerji gelişimi varsayılmaktadır. Rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjisine ek olarak, Ukrayna biyoenerji gelişimi için önemli kaynaklara sahiptir. Ukrayna enerji sektörünün kömürsüz geleceği ve termik üretimin kademeli olarak azaltılması da tartışılmaktadır.

Buna ek olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir gelişimi için elverişli koşullar yaratmak amacıyla, “yeşil” ihalelerin düzenlenmesi için kilit düzenleyici ve yasal düzenlemeler geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Özellikle uluslararası şirketler ve yatırım fonları bu sektöre katılmaya davet edilecek. Elektrik enerjisi sektörünün finansal olarak iyileştirilmesine yönelik bir plan da hazırlanmakta olup, özellikle “yeşil” enerji üreticilerine karşı biriken borçlarla ilgili sorunların çözülmesi de öncelikler arasındadır.

Ukrayna’da, akıllı şebekeler geliştirmek ve son derece mobil üretim ve enerji depolama sistemlerinin kurulumunu teşvik etmek için çalışmalar da devam etmektedir.

Demçenkov, Ukrayna’nın hidrojen kapasitelerinin geliştirilmesinde AB’nin öncelikli ortağı olarak belirlendiğini de kaydetti. Bunun nedeni, yeşil hidrojen üretimi için önemli potansiyel ve AB ile birlikte mevcut gaz taşıma altyapısıdır.

Demçenkov “Hidrojen enerjisinin geliştirilmesi için konsept ve yasal çerçeve üzerinde çalışıyoruz. Sadece Avrupa’ya hidrojen ihraç etmekle değil, onu Ukrayna’da bir enerji kaynağı olarak kullanmakla da ilgileniyoruz.” dedi.

Bakan Yardımcısı, Ukrayna’nın yabancı ortaklarla işbirliğine açık olduğunu kaydetti. Hidrojen, enerjiyi depolamanın ve taşımanın bir yolu olarak görülmekte ve uygulaması, özellikle endüstri ve ulaşım olmak üzere çeşitli sektörlerde geniş çapta tartışılmaktadır.

IRENA Meclisi, yetkililerin, uluslararası liderlerin ve önde gelen girişimcilerin enerji geçişinin acil konularını ele aldıkları birinci sınıf küresel platformdur. 18-21 Ocak tarihleri arasında IRENA’nın 11. oturumu yaklaşık 2 bin delegeyi tek bir online platformda bir araya getirdi.

“The European Green Deal” (Avrupa Yeşil Anlaşması) 11 Aralık 2019’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yayımlandı. Anlaşma, ayrıca AB’nin doğal sermayesini korumayı, geliştirmeyi ve vatandaşlarının sağlığını ve refahını çevreyle ilgili risklerden korumayı amaçlamaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com