Ukrayna’nın Nazilerden kurtuluşunun 75. yıldönümünü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da Nazi işgalcilerine karşı, Kızıl Ordu veya Ukrayna İsyan Ordusu saflarında savaşırken hayatını kaybeden tüm Ukraynalılar anılıyor.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, 1943 Şubat’ında Stalingrad’daki zaferden sonra ilerleme kaydeden Sovyet birlikleri, Harkov ve diğer bazı Ukrayna şehirlerini geri aldı, ancak Almanların karşı saldırısı sonucu Mart 1943’te geri terketmek zorunda kaldı. Nazi istilacılarının Ukrayna bölgesinden sınır dışı edilmesi ancak 1943 sonbaharı ile yeniden başladı. 1944’te, Kırım, Güney’de dahil dört Ukrayna cephesinde Alman birliklerini engelleyen bir dizi operasyon gerçekleştirildi.

Nazileri Zakarpatya bölgesinden çıkartmak için 9 Eylül 1944’te Doğu Karpat Stratejik Saldırısı başladı. 16 Ekim’de Sovyet birlikleri Rakhiv kasabasını ele geçirdi. 24 Ekim’de, Khust ve Svaliava kentleri temizlendi. Mukaçevo 26 Ekim’de, Ujgorod’da 27 Ekim’de kurtarıldı.

Bakınız: Kırım Tatar Soykırım Kurbanları Kiev’de Anıldı (Foto Analiz)

Ukrayna’nın Nazi istilacılarından kurtarılmasının tarihi ise 28 Ekim 1944’tür.

28 Ekim 1944’te Sovyet birlikleri Çop’a yaklaştı. Tüm gün süren şiddetli bir savaşın ardından, 29 Ekim’de, birlikler Çop’u kurtardı. Ancak, Naziler tekrar bir karşı saldırı başlattı. Çop sonunda 23 Kasım 1944’te tamamen geri ele geçirildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com