Ukrayna’nın Kırım’ın işgali sebebiyle kaybı 135 milyar dolar olarak hesaplandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Analistler arazi, gayrimenkul, kamu ve özel mülkiyet şeklindeki kayıpları hesaba kattı.

Ekonomik Strateji Merkezi (CES) analistleri tarafından yapılan ve Kırım’da ekonomik kayıpların ilk kapsamlı değerlendirmesi sonucuna göre Ukrayna, Kırım yarımadasının geçici işgali sonucunda 135 milyar dolar kaybetti. Bu miktar, 2013 yılında Ukrayna’nın GSYİH’sının yaklaşık %75’ine eşittir.

En değerli olanlar ise, yarımadanın zengin olduğu toprak ve madenler şeklindeki varlıkların doğrudan kaybı oldu. Değerlendirmeyi yapan analisler “Değerlendirme, geçici işgalin makroekonomik sonuçlarını içermiyor, çünkü bunlar Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlerinin genel kompleksinin etkisinden ayrılamazlar. Bu nedenle, bu sadece Ukrayna’nın ekonomik kayıplarının kanıtlanmış minimum tahminidir.” şeklinde belirtti.

Kayıpların genel yapısı aşağıdaki gibidir:

  • kanıtlanmış maden yatakları (gaz ve petrol) – 52.3 milyar dolar;
  • halk tarafından konut gayrimenkul kaybı (yaklaşık 935 daire veya 49 milyon metrekare) – 42.7 milyar dolar;
  • iş kayıpları (Kırım’da 20 bin tüzel kişilik kaydedildi) – 18.4 milyar dolar;
  • devlet ve yerel makamların kayıpları (devlete ait büyük işletmeler, limanlar, şarap imalathaneleri vb.) – 15.7 milyar dolar;
  • arazi (1 hektarlık tahmini fiyat – 4 bin dolar) – 3 milyar dolar;
  • bankaların zararları (şubeler, ATM’ler vb. varlıklar) – 2.7 milyar dolar;

Toplamda, Kırım’ın işgali sonucunda Ukrayna, 27 bin kilometrekare veya 2,7 milyon hektara tekabül eden kaybıyla toplam alanının yaklaşık %4.5’ini kaybetti.

Ekonomik Strateji Merkezi, Ukrayna’nın uluslararası mahkemelerde talep ettği Rusya Federasyonu’ndan tazminatı alabilmesi için böyle bir çalışmanın gerekli olduğunu açıkladı.

Benzeri ilk değerlendirme çalışması 2014 yılında Adalet Bakanlığı tarafından yapılmıştır. O dönem ki hesaplara göre kayıp miktarı 106 milyar dolardı, ancak Ekonomik Strateji Merkezi’ne göre bakanlık tüm faktörleri hesaba katmamıştı.

ukrhaber.com

Ukrayna, Türkiye ile süt ürünleri ihracatı için sertifika anlaşması imzaladı

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com