Ukrayna’nın Hutsul peyniri coğrafi işaret statüsünü aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, Hutsul inek peyniri, Hutsul koyun peyniri ve Melitopol tatlı kirazı korumalı bir coğrafi işarete sahip üç ürün şeklinde resmi olarak tescil edildi. Bir dizi başka ürün de tescil bekliyor.

İnterfax Ukrayna’nın haberine göre, Hutsul inek peyniri yakın zamanda coğrafi bir işaret aldı. Hutsul koyun peyniri ise bir süre önce coğrafi işaret almıştı. Şu andan itibaren bu ismi alabilmek için ürünün deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte yaylalardan sadece iki cinsten ineklerin sütünden yapılması gerekiyor. Bu, 500 yıllık üretim geleneğini korumaya, peyniri pazarda tanıtmaya ve kalitesini garanti etmeye yardımcı olacaktır.

AB’nin Ukrayna’daki “Coğrafi İşaretler Sisteminin Geliştirilmesine Destek” projesinde uzman olan Ivan Haivanoviç “Bu, inek veya koyun sütünden yapılan bir peynir olarak brindza’nın birçok üreticiden satın alınabileceği ve tadına bakılabileceği anlamına gelir, ancak Hutsul koyun peyniri (brindza) ve Hutsul inek peynirinin spesifikasyonlarının belirli koşullarına uygun olması gerekir. Bu spesifikasyon, alanı, hayvan ırklarını ve otladıkları yeri, sütün nasıl işlenmesi gerektiğini, ürünün nerede depolanması gerektiğini ve nasıl etiketlenmesi gerektiğini belirtir. Diğer bir deyişle, bir spesifikasyon, üretim için tüm gereksinimleri kapsar. Bu ürünü yapmayı kabul edenler, biraz daha yüksek maliyetlere katlanacak ve sürekli kontrole tabi tutulacak. Ürünün maliyet daha yüksek olacak, ancak daha yüksek fiyatlandırılmasını da bekliyoruz. Tüm bunlar ürünü pazarda ortaklaşa tanıtmamıza ve kalitesini garanti etmemize yardımcı olacak.” diye açıklamada bulundu..

Şarap ve Lezzet Yollarının yaratılması konusunda ulusal bir uzman olan Valeriya Bondarenko “2019 yılında, tescil prosedürü Ukrayna’da coğrafi işaretler sisteminin geliştirilmesi için destek programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Ukrayna’daki Coğrafi İşaretler projesi dahilinde koruma altındaki adlara sahip 10 Ukrayna ürünü belirlendi. Ancak sonuç olarak sayıları değişebilir.” dedi.

Korunan bir coğrafi işaret statüsüne sahip ürün listesinin genişletilmesinin asıl amacı, Ukrayna Besarabya’da şarap ve gastronomi turizmini destekleyen bir pilot projenin oluşturulmasıydı.

“Şimdi Frumuşiki koyunu ve Bessarabya fındığı olmak üzere iki isim için spesifikasyonların geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bunlar, Ukrayna’nın ilk şarap ve gastronomik ürünü olan Ukrayna Bessarabya’nın Şarap ve Lezzet Yolları’nın katılımcı ürünleridir” şeklinde ifade etti.

Bondarenko’ya göre Herson karpuzu, Karpat balı, Zakarpatya, Şabskiy, Belgorod-Dnestrovskiy, Yalpug şarapları, Frumuşiki’nin koyun eti ve Bessarabya fındığı.

Yasama konularında proje uzmanı Yulia Prokhoda, tescil işleminin ortalama 12 ay sürdüğünü belirterek süreci anlattı:

“Resmi ücretler düşük: 2 bin 600 UAH, geri kalan maliyetler şartnamenin hazırlanmasına ne tür uzmanların dahil edilmesi gerektiğine bağlı. Ukrayna’daki kayıt prosedürü artık Avrupa’daki ile benzer. Bir ürün spesifikasyonu hazırlamak, Ekonomi Bakanlığı ile anlaşmak, fikri mülkiyet için Ulusal Otoriteye başvuruda bulunmak gerekiyor. Kurum başvuruyu değerlendirir, üçüncü şahısların itiraz başvurusu için şartname yayınlar. Prosedürün başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra yeni coğrafi işaret sicile girilir.”.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com