Ukrayna’nın GSYİH’sinde %7 düşüş beklentisi: En çok ulaştırma sektörü etkilenecek.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Araştırma ve Politika Danışmanlığı Enstitüsü ile işbirliği içinde bir Alman Ekonomi Ekibi tarafından ulaşılan bulgulara göre iki aydır süren karantina ile dış ve iç şokların ekonomi üzerindeki etkisi nedeniyle 2020’de Ukrayna ekonomisi % 7 daralabilir.

Ukrayna'nın GSYİH'sinde düşüş beklentisi

Yayınlanan bulgularda “Ukrayna’da uzun vadeli karantina önlemleri sonucu karamsar senaryoya göre, dış şoklar daha güçlü. Ancak güçlü şoklara rağmen, ekonomik gerileme 2009’daki mali krizden daha az olacaktır. Bunun nedeni, ekonominin istikrarını artıran ve para ve maliye politikasının destekleyici önlemlerinin kullanımına yer açan önceki yıllardaki planlı makroekonomik politikalardır.” sonucuna varıldı.

Ukrayna‘nın yakında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir anlaşma imzalaması durumunda, hükümet harcamalarının ekonomideki istikrarı desteklediğine dikkat çekilirken ekonomiye yönelik ek destek, Ukrayna Merkez Bankası’nın politika faiz oranının düşürülmesi ve esnek döviz kuru ile sağlanmaktadır.

Ayrıca, tahminlere göre, yatırımda keskin bir düşüş bekleniyor, ancak hükümetin harcamaları ekonomiyi dengeleyecek.

2020’de Ukrayna ekonomisine yatırım % 11.2 oranında azalırken özel tüketim çok fazla düşmeyecek ve % 5.7 azalacak.

Raporda “Bunlar bir salgının neden olduğu iç ve dış şokların tipik sonuçlarıdır. İstikrarlı hükümet harcamaları ekonomiyi destekleyecektir. Hükümet harcamalarının 2019 yılına kıyasla sadece % 0,7 oranında düşmesini bekliyoruz” denildi.

En çok ulaştırma sektörü etkilenecek

Ulaştırma sektörünün bu krizden en fazla etkileneceği belirtilirken “Yurtiçi ve uluslararası yolcu trafiğinin kapanması ve mal ticaret hacmindeki düşüş nedeniyle, ulaştırma sektörünün 2019’a göre hizmet hacminin % 14,3 oranında azaltması bekleniyor” denildi.

Perakende ticareti de karantinada güçlü bir olumsuz etki yaşıyor ve talepte % 8 oranında bir düşüşe neden olacak. Ayrıca, çelik ihracatındaki önemli azalmaya rağmen, pandeminin Ukrayna’da genel olarak endüstri üzerindeki etkisinin nispeten daha az olacağı belirtilmektedir: Düşüşü sadece % 5 olacaktır.

2020’deki ekonomik gerileme, kısıtlama önlemleri azaltılamazsa daha da kötüleşebilir. Karantina ne kadar uzun sürerse, bunun sonucunda işletmeler kapanırsa, önümüzdeki yıllarda iyileşme o kadar yavaş olacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com