Ukrayna’nın GSYİH’si 2030 yılına kadar 450 milyar dolara yükselebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna hükümeti tarafından üç ay önce onaylanan ulusal ekonomik strateji planına göre Ukrayna’nın 2030 yılına kadar GSYİH büyümesinin 450 milyar dolar ve daha fazlasına ulaşması bekleniyor.

Ukrayna Başbakanı’nın danışmanı, Ekonomik İyileşme Merkezi genel müdürü Kirill Kryvolap‘ın tarafından “Dom” TV kanalının yayınında duyurulduğuna göre, strateji yıllık olarak reel GSYİH’de %7’lik bir büyüme ile ortaya çıkmalı. Nominal olarak, daha yüksek olacaktır.

Kryvolap “Şu anda %10’un üzerinde. Hükümet, önümüzdeki yıllarda zaten %5’lik bir getiriyi bütçeledi ve bu rakamın daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Her yıl güncellenmektedir. Yani, zaten tanıtılan araçlar % 5 veriyorlar ve % 7 büyüme elde etmemiz için uygulanan ekonomik teşviklerin işlevselliğini genişletmemiz gerekiyor.” dedi.

Bütün bunların gerçekçi olduğunu belirten danışman “10 yılda Ukrayna’nın reel GSYİH’sını ikiye katlamamız, ülkemizin ürettiği ürün ve hizmet hacmini iki katına çıkarmalıyız. Bu, uluslararası para birimindeki nominal GSYİH’nın geçen yıl 154 milyar dolara kıyasla 450 milyar dolara ve daha fazla büyüyeceği anlamına geliyor. Her vatandaş için her birimizin gelirini üç katına çıkarmaktan bahsediyoruz.” diye ekledi.

Ona göre, genellikle GSYİH’yı artıran ülkeler, tıp ve sosyal güvenlik harcamalarını 3.5 kat artırdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com