Ukrayna’nın en çok yem ve küspe ihraç ettiği ülkeler ile ihracat firmaları açıklandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2019/20 pazarlama yılı süresince (Eylül – Ağustos) Ukrayna rekor miktarda yem ve küspe ihraç etti.

Источник фото: Инфоиндустрия

Konteyner sevkiyatları hariç bir önceki sezona göre % 10 fazla şekilde 4.146 milyon ton küspe ihracatı gerçekleşti.

Stark Shipping tarafından hazırlanan “Ukrayna limanlarından Ukrayna küspesi / yem ihracatı” yıllık çalışmasında belirtildiğine göre Ukrayna, dünyanın 20 ülkesine küspe ve yem ihraç etmektedir. Beş ülke, işlenmiş yağ ürünlerinin toplam hacminin % 75.4’ünü ithal etmektedir.

Ukrayna’nın en çok yem ve küspe ihracatı yaptığı ülkeler

Çin – 1 milyon 773 bin ton;

Fransa – 406 bin ton;

Türkiye – 371 bin ton;

İspanya – 288 bin ton;

Fas – 281 bin ton

Çin, tek başına tüm ihracatın % 43’ünü oluşturmaktadır.

Raporlama döneminde Çin, Ukrayna ayçiçeği küspesi ithalatını da önemli ölçüde artırdı. Yüksek ithalat vergileri nedeniyle, Çinli tüketicilerin Amerikan soyası satın alması kârsız hale geldi. Stark Shipping analistleri bu durumu, bu yüzden Ukrayna ayçiçeği küspesine iyi ve nispeten ucuz bir protein kaynağı olarak ilgi gösteriyorlar diye açıkladı.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde yağlı tohum ürünleri üreten 24 Ukraynalı şirketin ayçiçeği küspesi ihraç etmek için Çin gümrük departmanından (ÇHC Genel İdaresi) izin aldığı ve Temmuz 2020’de ÇHC’nin ayrıca Çin pazarına ihracat için Ukraynalı kanola küspesi üreticilerinin listesini kabul ettiği açıklandı. Toplam 28 üretici.

Ukrayna ayçiçeği küspesine olan talebin de değinildiği raporda “2019/20 sezonunda, artan ithalat vergilerine rağmen, Hindistan ayçiçeği küspesi ithalatçısı sıralamasında önemli bir sıçrama yaptı. Uzmanlar, Ukrayna ayçiçeği küspesi, içindeki çözünür protein içeriğinin yüksek olmasından ötürü, teyit edilen -en az % 68- yüksek yem değeri nedeniyle büyük talep görüyor.” denildi.

Avrupa Birliği ülkeleri bu sezon da ithalatlarını düşürmeye devam ediyor. Hollanda, ithalatı % 71 oranında azaltmasına rağmen Avrupa Birliği’ndeki ana yem ithalatçısı olmaya devam ediyor.

Ukrayna’daki en büyük yem ve küspe ihracatçıları:

Kernel – 999 bin ton

Bunge – 672 bin ton

Alfa Trading – 275 bin ton

COFCO – 257 bin ton

Garsan – 248 bin ton

Cargill – 233 bin ton

Uzmanlar, “İhracatçılar arasındaki bu altı lider firma, toplam hacmin % 60’ından fazlasını gönderiyor” demektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com