Ukrayna’nın dijitalleşmesi için bütçeden 1.8 milyar UAH ayrıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2021 yılında Ukrayna’da dijital dönüşüm alanının finansmanı için 1.789 milyar UAH tutarında bir bütçe ayrıldı. Buna 6 bin köyün internete bağlanması için 500 milyon UAH ve Ulusal Bilgilendirme Programı için 602 milyon UAH dahil.

İnternet hızı

Dijital Dönüşüm Bakanlığı’nın basın servisine göre, bu tür göstergeler parlamento tarafından Salı günü kabul edilen “Ukrayna’nın 2021 için devlet bütçesi” yasasında yer alıyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı – Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhail Fedorov, “Dijitalleşme etkili. Bunu bakanlığın oluşturulmasından sonraki bir yıldan biraz daha uzun bir süre içinde kanıtladık. Bu, Ukrayna için kârlı bir yatırımdır ve dünyanın en uygun ülkesinin oluşturulmasına katkıda bulunacaktır.” dedi.

Aşağıdaki alanlar için 340 milyon UAH ayrıldı:

  • Mobil uygulama ve portal “Diya” nın geliştirilmesi (vatandaşlar ve işletmeler için en popüler 200 kamu hizmetinin sayısallaştırılması);
  • Temel devlet sicillerinin geliştirilmesi (birleşik bir sicil platformu oluşturulması ve tam teşekküllü bir nüfus sicilinin başlatılması, devlet hak sicilinin modernizasyonu ve doldurulması, emlak nesnelerinin sicil kaydı, adres sicili);
  • 2021’in ilk yarısında özel bir yasal rejim olan “Diya.City” nin başlatılması;
  • Elektronik tröst tanımlama hizmetlerinin geliştirilmesi.
  • “Diya. Dijital Eğitim” ulusal eğitim platformunun geliştirilmesi;
  • Devlet kurumlarında elektronik belge yönetiminin ve elektronik etkileşim sistemi “Trembita” nın geliştirilmesi;
  • Güçlü bir yolsuzlukla mücadele ve ekonomik etkiye sahip olan öncelikli veri setlerinin ifşası.

Ayrıca, köylerdeki yaklaşık 6 bin sosyal tesis için yüksek hızlı sabit internet bağlantısı için bütçeden 500 milyon UAH ayrıldı.

Bir diğer 602 milyon UAH ise, sağlık ve sosyal koruma, eğitim, şehir planlama, ekoloji vb. alanlarda dijital dönüşüm projelerinin uygulanacağı Ulusal Bilişim Programına yönlendirilecek.

Maliye Bakanlığı da idari hizmetler alanını geliştirmeye devam edecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com