Ukrayna’nın Devlet Egemenlik Bildirgesi’nin kabulünün 30. yıldönümü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devlet Egemenliği Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 30. yıldönümü vesilesiyle Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’da özel bir oturum gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy bir konuşma yaptı. Neler konuştu?

Ukrayna Devlet Egemenliği Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 30. yıldönümü vesilesiyle yapılan etkinliğe Ukrayna’nın eski cumhurbaşkanlarından Leonid Kravçuk, Viktor Yuşçenko, Petro Poroşenko da katıldı.

Devlet Egemenlik Bildirgesi’nin 30. yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada Vladimir Zelenskiy, bu belgenin Ukrayna devletinin oluşturulmasının temeli olduğunu kaydederek “Bildirge Ukraynalıların asırlık bir özgür ve bağımsız devlet için mücadelesini zafere yaklaştırdı.” dedi.

Cumhurbaşkanı, bugün bile, üst üste altıncı yıldır, Ukraynalıların egemenliklerinin Rus saldırganlığına maruz kaldığını ve bunun için en yüksek bedel ödediğini vurguladı. Ve tüm uygar dünya, Ukrayna’nın devlet egemenliğinin “kağıt üzerinde değil gerçekte hüküm süreceği”ni, arzu edilen ve adil bir barış için herşeyi yaptığını kabul ediyor.

Ukrayna'nın  Devlet Egemenlik Bildirgesi'nin kabulünün 30. yıldönümü

Zelenskiy “Bölgenin bir kısmını kaybettik. İnsanlarımızı kaybettik. Maalesef ölenleri geri getiremeyiz. Ama bütün bölgeler geri getirilmelidir. Gerçeğe ve adalete olan inanç geri gelmelidir. Kahramanlarımızın yolunda öldüğü şeyler henüz sonuçlanmadı. Biz, Ukraynalılar, bunu tek bir durumda elde etme şansımız olduğuna ikna oldum: Ancak hepimiz birleşirsek bu olaak. Tıpkı 30 yıl önce olduğu gibi.” dedi.

Cumhurbaşkanı halkın mevcut milletvekillerine , öncekileri tarafından kazanılan Ukrayna devlet egemenliğini korumaya ve “hem dış düşmanlardan, hem de iç çekişmeden” korumaya çağırdı. Devlet başkanı, kavgaları, manipülasyonları ve siyasi oyunları terk etme ve “Ukraynalıları sağa-sola veya kırmızı-maviye bölmeyi” durdurma gereğini vurgulayan cumhurbaşkanı “Ben hepimizi gerçek birliğe çağırmaktan yorulmam. Çünkü sadece içinde gücümüz ve zaferimiz var. Çünkü sadece Ukrayna’nın içinde” şeklinde devam etti.

Zelenskiy “Politikacı olmayı bırakmalıyız. Devlet adamı olma zamanı. Büyük bir iştahı olmayan, ama büyük bir rüyası olan insanlar. Birleşik, güçlü ve yenilmez bir Ukrayna için. Bu benim hayalim. Ve hedefim. Eminim senin öyle.” diyerek kendi bakışını da meclis salonunda bulunanlara özetledi.

1991-1994 yıllarında Ukrayna Devlet Başkanı olarak görev yapan Leonid Kravçuk, Devlet Egemenliği Bildirgesi’nin ülke için zor bir zamanda kabul edildiğini ve belgenin o zamanın tüm zorluklarına yanıt verdiğini kaydetti.

Sovyet politikacılarının Ukrayna’nın bağımsızlığını engellediğini de ekleyerek, “İnsanlar cevap arıyorlardı, nasıl yaşayacağımızı bilmek istiyorlardı … Ukrayna Egemenlik Bildirgesi bunun yolunu açtı.” dedi.

Leonid Kravchuk, o zamandan beri yeni nesil Ukraynalıların yetiştiğini ve modern Ukrayna yarattığını da kaydederek iç düşmanlıkların sonlandırılması çağrısında bulundu.

Kaynak: president.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com