Ukrayna’nın Avrupa Birliği giriş anketi tamamlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın Avrupa Birliği giriş anketi tamamlandı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Jovkva, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 9 Nisan’da Kiev’e yaptığı ziyarette Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e teslim ettiği Avrupa Birliği’ne katılım anketinin tamamlandığını söyledi.

Jovkva tarafından yapılan açıklamada “Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen‘in 9 Nisan’da Ukrayna’yı ziyaret ettiğinde söz verdiği gibi, Ukrayna tarafı bir anket dolduracak. Bugün bir hafta oldu. Ve bugün söyleyebilirim ki Ukrayna tarafından gelen belge tamamlandı.” denildi.

Kremlin, Ukrayna’daki Rus askeri vahşetini örtbas etmek için yeni yalanlar hazırlıyor

Avrupa Komisyonu doldurulmuş anketi aldıktan sonra Ukrayna’nın AB üyeliği için Kopenhag kriterlerine uyumu hakkında bir tavsiye hazırlayacak. Ukrayna ise bu yıl Haziran ayında AB’ye katılım için aday ülke statüsünü elde etmeyi bekliyor.

Jovkva “Tavsiyenin olumlu olmasını bekliyoruz ve ardından top AB üye devletlerinin tarafında olacak. Haziran ayında Avrupa Konseyi’nin bir toplantısı yapılacak ve burada Ukrayna’ya AB aday statüsü verilmesini bekliyoruz… Sonraki katılım müzakerelerine başlamalıyız. Ve bu müzakereleri yapmaya başladığımızda, Ukrayna’nın AB’ye tam üyeliği hakkında konuşabiliriz. Hızlandırılmış bir prosedürden bahsediyoruz. 10-15-20 yıllık bu tür müzakereleri karşılayamayız. Müzakerelerin hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Ukrayna bunu hak ediyor ve çoğu AB üye ülkesi bu konuda bizi destekliyor.” diye sözlerini tamamladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com